Nyitókép: MTI/EPA/Robert Ghement

 

Mintegy 19 ezer szavazókörzetbe csaknem 19 millió nagykorú választópolgárt várnak vasárnap Romániában, hogy arról döntsenek: ki legyen az ország elnöke a következő öt évben.

 

Bár a tisztségben lévő, második mandátumra pályázó Klaus Johannis államfő több közvélemény-kutatás szerint is nagy előnnyel vezet, és akár a leadott voksok felét is megszerezheti, az kizárható, hogy már az első fordulóban összegyűjtse a névjegyzékben szereplő 19 millió polgár többségének – csaknem 9,5 millió polgárnak a – támogatását. Biztosra vehető, hogy csak november 24-én, a legjobban szereplő két jelölt részvételével megrendezendő második fordulóban dől el az államelnöki tisztség sorsa.

 

 hirdetes_300x300  

A közvélemény-kutatások szerint három jelöltnek – Viorica Dancila szociáldemokrata (PSD) exkormányfőnek, a jobbközép Mentsétek meg Romániát Szövetséget (USR) vezető Dan Barnának, és a két kisebb balliberális párt által támogatott Mircea Diaconu színművésznek, volt EP-képviselőnek – egyeránt jó esélye van arra, hogy Johannis ellenfele legyen az elnökválasztás második fordulójában.

 

A magyarságnak is van képviselője

 

Az összlakosság 6,5 százalékát kitevő magyarságnak is van képviselője az elnökjelöltek között, az RMDSZ a szövetség elnökét, Kelemen Hunort indítja.

 

A voksolás újdonsága az, hogy a külföldön élő román állampolgárok három napon keresztül  voksolhatnak. A csaknem négymilliós román diaszpóra rendelkezésére álló szavazókörök számát is megduplázták, hogy elkerüljék a korábbi voksolásokon botrányt okozó torlódásokat.

 

Mivel a szavazólapok mindenütt azonosak, a választók bárhol leadhatják voksukat. A voksolás vasárnap mindenütt helyi idő szerint 7 és 21 óra között zajlik. Az exit poll becsléseket az urnazáráskor ismertetik a hírtelevíziók.

 

A magyarlakta térségekben elmarad a részvétel az országos átlagtól

 

Az országos átlagnál alacsonyabb arányban járultak urnákhoz a reggeli órákban a magyarlakta megyék választópolgárai a romániai elnökválasztás első fordulójában vasárnap.

 

Délelőtt tíz óráig a hazai választási névjegyzékben szereplő 18 millió 217 ezer választópolgár 6,89 százaléka adta le voksát. Az átlagnál nagyobb részvételt a fővárost körülvevő Ilfov megyében és az ország déli, Duna menti megyéiben jegyezték fel, a legkisebbet pedig a Székelyföldön, valamint Szatmár és Máramaros térségében.

 

A külképviseleteken már péntek óta lehet voksolni, és vasárnap reggelig már több mint 300 ezer szavazatot adtak le a külföldön élő román állampolgárok, másfélszer annyit, mint a 2014-es elnökválasztás első fordulójában.

 

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség államfőjelöltje azt mondta, arra szavazott, hogy a következő évtizedekben legyen nagyobb tisztelet az állam részéről a polgár iránt, legyen nagyobb tisztelet a magyarok és a románok között.

 

„Azért szavaztam ma, hogy egy erős közösségnek az erejét felmutassuk. A mai választás nemcsak a jelöltekről szól, hanem a közösségről is. Magas lesz a részvétel. Ezért arra biztatok mindenkit, hogy ne üljön otthon, és menjen szavazni. Minden egyes szavazat számít ahhoz, hogy a következő években is az érdekeinket tudjuk képviselni”

 

– figyelmeztetett az RMDSZ elnöke.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!