Nyitókép: euronews

 

Sydneyt is fenyegeti, milliókat veszélyeztet az ausztrál bozóttűz, a füst már ellepte a nagyvárost.

 

A hatóságok hétfőn egyhetes szükségállapotot hirdettek. Kedden a valaha volt legsúlyosabb helyzetre készülnek a keleti part két államában, Új-Dél-Walesben és Queenslandben; ahol mintegy 70 ponton nem sikerült kontrollálni a tüzet, és most a térségben viharossá fokozódik a szél a 34 fokos kánikulában.

A tűzoltóság széleskörű felhatalmazást kapott a kitelepítések elrendelésére, utak lezárására és közszolgáltatások leállítására.

 

 hirdetes_300x300  

Új-Dél-Wales tűzoltóparancsnoka elmondta; „a lakott területekre koncentrálunk, az elővárosokra. Ezek a zónák azok, ahol a legaggasztóbb a helyzet. Az összes tűzoltónk kiképzett a fokozott kockázatú helyzetekre, és képes azonnal reagálni, ha bejelentés érkezik újabb tűzgócokról” – igyekezett megnyugtatni a lakosságot Paul Baxter.

 

Az állatvilág is veszélyben van. A szakemberek becslése szerint legalább 350 koala veszett oda a természetvédelmi területeket is felemésztő bozóttűzben.

 

A Koala Állatkórház vezetője, Sue Ashton arról beszél; súlyosan, egész testükön megpörkölődött erszényes macikat hoznak be hozzájuk. Már ránézésre sincs „szürke koala-színük”. Kormos barnák, mint a megpörkölődött emberi haj.”

Péntek óta 850 ezer hektár mezőgazdasági területet és bozótot perzseltek fel a lángok, megsemmisült 150 otthon, és három ember meghalt a tűzvészben Ausztráliában.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!