Nyitókép forrása: thetimes.co.uk/Pedro Sanchez a PSOE és Pablo Iglesias, az UP  vezetője ölelkezik a tárgyalások után

 

A regnáló spanyol kormányfő, Pedro Sanchez által vezetett Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) kedden koalíciós megállapodásra jutott az Unidas Podemos( Együtt sikerült, PD) szélsőbaloldali párttal – közölte a DPA hírügynökség.

 

Még nem borítékolható a belpolitikai válság feloldása, de egy lépéssel közelebb kerültek a helyzet rendezéséhez – már amennyiben egy újabb bevándorlást támogató kormány megoldásnak nevezhető.

 

A két párt a mostanit megelőz előrehozott választás után sikertelenül tárgyalt a kormányalakításról. Ezúttal sikerült áttörést elérniük. Spanyolországban az elmúlt négy évben négyszer tartottak parlamenti választásokat, eddig egyik sem oldotta fel a patthelyzetet.

 hirdetes_300x300  

 

Bár a PSOE megnyerte a vasárnap (egy év alatt második alkalommal) megtartott előrehozott választásokat, néhány mandátumot elvesztett, ahogy az UP is. A csökkenő népszerűség pedig bizonyos koalíciós kényszerhelyzetet hozott létre.

 

Ha a PSOE és az UP megállapodásra jutnak, akkor sem lesz egyszerű a helyzet. A két párt együtt 155 mandátummal rendelkezik a 350 tagú spanyol parlamentben, a többséghez 176 mandátumra lenne szükség. A kormányzáshoz a többi kisebb baloldali és a regionális pártok támogatására is szükségük lesz.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!