Nyitókép: JÜRGEN KARPINSKI/GRÜNES GEWÖLBE, STAATLICHE KUNSTSAMMLUNGEN DRESDEN

 

Műkincsrablás történt a múzeumként működő drezdai uralkodói palota (Residenzschloss) kincstárában, a Grünes Gewölbe (Zöld boltozat) elnevezésű épületrészben, amelyben páratlan történelmi emlékeket és felbecsülhetetlen értékű műtárgyakat állítottak ki.

 

A Bild címú lap értesülése szerint a betörők antik ékszereket és drágaköveket tulajdonítottak el, nagyjából egymilliárd euró értékben.

 

 hirdetes_300x300  

Az első német sajtójelentések szerint az eset igen súlyos, meglehet, hogy a második világháború utáni német történelem legnagyobb szabású műkincsrablása történt.

 

 

A rablók egy ablakon keresztül hatoltak be az épületbe, de előtte az épület közvetlen közelében felgyújtottak egy áramelosztó állomást, aminek következtében fennakadások keletkeztek a környék áramellátásában.

 

A Bild napilap szerint annak ellenére, hogy a kincstárban nem volt áram, a biztonsági kamerák működtek. A kamerán több gyanús, feltűnően alacsony alak látható.

 

A bűncselekményt Michael Kretschmer tartományi miniszterelnök is elítélte, aki hangsúlyozta, hogy nem csupán az állami műtárgygyűjteményt lopták meg, hanem „minket, szászokat is”.

 

Marion Ackerman, a szász állami kincstár vezetője szerint az ellopott tárgyak értékét nem lehet számokban kifejezni, hiszen az egyediségük, eladhatatlanságuk és történelmi üzenetük miatt a jelentőségük felbecsülhetetlen.

 

 

A helyenként zöldre festett boltozatáról elnevezett kincstárat Erős Ágost szász választófejedelem és lengyel király hozta létre 1723-ban. Az évszázadok során háromezernél is több műalkotás – ékszerek, dísztárgyak, bútorok – gyűlt össze benne, és kezdettől nemcsak a műtárgyak őrzésére, hanem bemutatására, kiállítására is szolgált.

 

A palota, és benne a kincstár, a második világháború utolsó szakaszában, 1945 februárjában légitámadás következtében szinte a teljes drezdai belvárossal együtt nagyrészt romba dőlt és kiégett. A helyreállítás az ezredforduló után fejeződött be, a kincstár 2006 óta látogatható ismét.

 

Denník N/MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!