Szabina
  • HUF: 364.76
  • USD: 1.18
  • 9 °C
  • 19 °C
Külügyek

A francia képviselők törvénnyel tiltanák be a Black Friday-t

"Vessünk véget a túlfogyasztásnak, ami félrevezeti a fogyasztót!"

Nyitókép: Reena Sewraz

 

Nagy többséggel továbbengedte a parlamenti szakbizottság azoknak a francia képviselőknek a beadványát, akik betiltanák a Black Friday reklámozását Franciaországban.

 

A törvénytervezet a már létező, “pazarlás elleni törvényt” egészítené ki és elsősorban a túlfogyasztást és a Black Friday napok által generált “katasztrofális mértékű környezeti szennyezést” gátolná.

 

Az Európában is egyre népszerűbb “Black Friday” az Egyesült Államokból érkezett 2013-ban, és a fogyasztás dicsőségét hangsúlyozza – olvasható a törvénytervezet indoklásában, hozzátéve, hogy “a túlfogyasztás reklámértékét használja ki”.

 

A Hálaadás amerikai ünnepét követő pénteken megrendezett Fekete péntek a ismert bronz-, ezüst- és aranyvasárnapot előzi meg, vagyis az adventi időszak bevásárlásainak kezdete. Az üzletek az USA-ban ezért óriási kedvezményeket adnak ezen a napon főként elektronikai termékekre, az ehhez kapcsolódó reklámkampány pedig globálisan is ismert lett.

 

Franciaországban szerint a Fekte péntek reklámkampánya azt sugallja a fogyasztónak, hogy ezen a napon nagyobb kedvezményekben részesül, mint a kiárusításokkor, ami viszont nem igaz.

 

Matthieu Orphelin, francia képviselő a Twitteren írta meg, hogy a javaslatot elfogadták.

 

“Vessünk véget a túlfogyasztásnak, ami félrevezeti a fogyasztót!”

 

euronews.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket