Nyitókép forrása: en24.news

 

Jair Bolsonaro brazil elnök pénteken azzal vádolta meg Leonardo DiCaprio amerikai filmszínészt, hogy olyan nonprofit szervezeteket pénzelt, amelyek részben felelősek az idei amazóniai erdőtüzekért – írja az AP hírügynökség.

 

Az AP szerint Bolsonaro nem támasztotta alá bizonyítékokkal kijelentéseit, retorikája inkább csak annak a „kiterjedt kampánynak” az eszköze, amellyel próbálja kiszorítani az környetvédő csoportokat Brazíliából.

 

„Jó fej gyerek ez a DiCaprio, nem? Még az amazóniai tüzekért is fizetett”

 

 hirdetes_810x300  

jelentette ki a brazil elnök szimpatizánsai előtt egy találkozón.

 

DiCaprio Earth Alliance nevű környezetvédelmi szervezete összesen 4,5 millió eurónak megfelelő dollárt fizetett ki különböző szervezeteknek az amazóniai őserdők védelme céljából, miután egy hosszan tomboló erdőtűz kiterjedt őserdőterületeket égetett hamuvá.

 

Brazíliában két nonprofit szervezet ellen is nyomozás indult, a hatóságok szerint részt vehettek a tűz okozásában vagy szításában. DiCaprio tagadja, hogy a nyomozásban érintett bármelyik szervezetet támogatásban részesítette volna.

 

Brazíliában e hét elején nagyszabású rendőrségi akció keretében tartottak házkutatást a két nonprofit szervezetnél. A rendőrök őrizetbe vettek négy önkéntes tűzoltót, akiket azzal vádolnak, hogy szándékosan okoztak tüzeket, hogy anyagi támogatást kapjanak szponzoraiktól azok eloltására.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!