Nyitókép forrása: dailmyail.co.uk

 

Terrorcselekményként vizsgálják a floridai katonai támaszponton elkövetett lövöldözést – jelentette be floridai sajtótájékoztatóján vasárnap a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) munkatársa.

 

„Feltételezésünk szerint terrorcselekmény történt” – közölte a pénteki lövöldözés színhelyén, a floridai Pensacolában tartott sajtókonferencián Rachel Rojas. Elmondta, hogy az agyonlőtt elkövető, a szaúdi állampolgár Mohamed Száed Alsamráni az eddigi ismeretek szerint egyedül cselekedett, nem voltak bűntársai. Jogszerűen vásárolta azt a 45 milliméteres Glock kézifegyvert, amellyel lövöldözött.

 

Rojas közölte, hogy a haditengerészeti bázison tartott továbbképzésen részt vevő valamennyi külföldit egyenként megvizsgáltak, és a korábbi sajtóhírekkel ellentétben nem tartóztattak le senkit. A Szaúd-Arábiából érkezett hallgatókat irányító szaúdi parancsnok elrendelte, hogy valamennyi szaúdi állampolgárnak a támaszpont egyik helyén kell tartózkodnia. Sajtóinformációk szerint jelenleg tíz szaúdi vesz részt a továbbképzésen.

 hirdetes_810x300  

 

Egy neve elhallgatását kérő amerikai tisztségviselő vasárnap az AP amerikai hírügynökségnek arról beszélt, hogy a nyomozás eddigi adatai szerint Alsamráni a lövöldözés előtti napokban New Yorkban járt, és meglátogatta a többi között a híres Rockefeller Központot is. A nyomozók egyelőre azon dolgoznak, hogy kiderítsék e látogatás okát. A tisztségviselő azt is elmondta, hogy a merénylő korábban az egyik közösségi oldalon az Egyesült Államok által Izraelnek nyújtott támogatásról tett közzé bejegyzést, és azt állította, hogy az amerikaiak muszlimellenesek.

 

A szaúdi légierő tagja gyilkolt az amerikai katonai bázison

 

Ugyancsak az AP értesült arról, hogy a lövöldözés előtti napokban a 21 éves Alsamráni vacsorát adott, amelyen három kollégájával együtt tömegmészárláshoz vezető lövöldözésekről nézett videókat.

 

Mark Esper védelmi miniszter vasárnap a Fox televízióban elmondta: arra utasította a hadsereg vezetőit, hogy valamennyi amerikai katonai támaszponton szigorítsák meg a biztonsági intézkedéseket, és a korábbiaknál szélesebb körűen vizsgálják meg a továbbképzésre az Egyesült Államokba érkező külföldi katonákat. Esper ugyanakkor leszögezte: az amerikai nemzetbiztonság szempontjából is fontosak azok a továbbképzési programok, amelyeket az Egyesült Államok a szövetségeseinek tart amerikai támaszpontokon.

 

A The Wall Street Journal (WSJ) című amerikai lap vasárnap internetes oldalán közölte értesüléseit, amelyek szerint Szaúd-Arábiában is nyomozás folyik Alsamráni ottani kapcsolatrendszeréről. A szaúdi hatóságok arra próbálnak fényt deríteni, hogy kikkel és hogyan töltötte idejét a lövöldözés elkövetője az előtt, hogy idén februárban az Egyesült Államokba érkezett. Mindazonáltal – az amerikai lap információi szerint – a sivatagi királyság hatóságai eddig nem találtak bizonyítékot arra, hogy Alsamráni szélsőséges nézeteknek adott volna hangot.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!