László
  • HUF: 346.03
  • USD: 1.18
  • 23 °C
  • 34 °C
Külügyek

Tízezrek követelték Babis kormányfő lemondását Prágában

Babiš szerint Csehország elleni politikai támadásról van szó

Nyitókép forrása: hnonline.sk

 

Tízezrek követelték kedden este Prágában Andrej Babis miniszterelnök lemondását és távozását a politikából.

 

Hirdetés(x)

A kormányfő elleni újabb tüntetést ismét a Millió pillanat a demokráciáért elnevezésű civil csoport kezdeményezte. A rendezők szerint a Vencel téren megjelent tüntetők száma meghaladta a 80 ezret, a rendőrség 35-40 ezerre becsülte a részvételt.

 

A cseh kormányfő elleni újabb tüntetés apropója, hogy az Európai Bizottság könyvvizsgálói állítólag összeférhetetlenséget állapítottak meg Babis politikai és vállalkozói tevékenysége között. Babis ezt elutasítja, s azt állítja, hogy Csehország elleni politikai támadásról van szó.

 

A bizalmas dokumentum részletei kiszivárogtak a cseh sajtóba, s az ellenzék és a civil szféra a miniszterelnök lemondását követeli. További fejlemény, hogy Pavel Zeman országos főügyész a múlt héten felülbírálta az államügyész döntését a Gólyafészek nevű szabadidő-központ ügyében a kormányfő ellen folyó eljárás leállításáról, és újabb vizsgálatokat rendelt el. Így az ügy, amelyben Babist az uniós pénzekkel való visszaéléssel vádolják, folytatódik.

 

A tüntetés szónokai, köztük Mikulás Minár, a civil csoport elnöke, felszólították Babist, hogy fizesse vissza az államkasszába a cégeinek szerintük jogellenesen juttatott uniós támogatásokat, és távozzon a közéletből.

 

A tüntetők ezrei a Vencel térről a közeli vasúti főpályaudvarra vonultak, minek következtében problémák keletkeztek a vasúti csomópont működésében. Hasonló módon megbénult a prágai városközpontban az autós forgalom is.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Tóth János
2019. dec. 11. 16:52

A "Nem tetszett önnek ez a cikk!" gombot is be kellene vezetni!

Pető Z.
2020. jan. 17. 20:25

Piszkos sorosista ügynökök!! A cseh tv meg még egyenesben is adta. Hová vezet ez?? O1G már ezt kiküszöböltd.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket