Külügyek

Putyin szerint az EU „szemtelenül hazudik” a szovjetek második világháborús szerepéről

Az orosz elnök begurult az EP szeptemberi, a Molotov Ribbentrop-paktumot firtató határozata miatt

Nyitókép forrása: aktuality.sk

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök élesen kritizálta az Európai Unió egyik határozatát, amelyben megemlítik a Molotov-Ribbentropp paktumot. A paktumot Putyin 2009-ben még elítélte, öt évvel később már méltatta, mert szerinte „időt hagyott a Szovjetuniónak, hogy felfegyverezze magát a nácik ellen”.

 

“Az Európai Parlament gyakorlatilag a náci agresszorok közé sorolta a Szovjetuniót. Csaknem azzal vádolják a Szovjetuniót, hogy a náci Németországgal közösen indították el a világháborút”

 

méltatlankodott Putyin a Gazeta.ru hírportál közlése szerint az EP egy szeptemberi határozata miatt, amely kihangsúlyozza, hogy a második világháború „egyenes következménye volt a hírhedt Molotov-Ribbentropp-paktumnak”, és hogy „a két totalitárius rezsim világuralmi ambícióikkal két befolyási övezetre osztották Európát”.

 

Oroszországban is működik a szelektív történelmi emlékezet. A Molotov-Ribbentropp-paktum európai részleteiről az átlag oroszok nem sokat tudnak, és kevésbé érdekes számukra az a tény, hogy  Hitler és Sztálin a paktum titkos záradékában elosztotta egymás közt Közép-Kelet-Európát.

 

Az orosz átlagemberek számára a második világháború a „nagy honvédő háborúként” jelenik meg, amely viszont Európa többi részével ellentétben csak 1941-ben kezdődött: ekkor támadta meg Németország a Szovjetuniót – Sztálin nagy megdöbbenésére. Az orosz álláspont szerint a szovjet rendszer antifasiszta identitása megkérdőjelezhetetlen – függetlenül attól, mi történt 1941 előtt…

 

HNonline.sk, Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek