Adalbert
  • HUF: 363.46
  • USD: 1.16
  • 11 °C
  • 19 °C

Hirdetés (X)

Külügyek

Putyin szerint az EU „szemtelenül hazudik” a szovjetek második világháborús szerepéről

Az orosz elnök begurult az EP szeptemberi, a Molotov Ribbentrop-paktumot firtató határozata miatt

Nyitókép forrása: aktuality.sk

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök élesen kritizálta az Európai Unió egyik határozatát, amelyben megemlítik a Molotov-Ribbentropp paktumot. A paktumot Putyin 2009-ben még elítélte, öt évvel később már méltatta, mert szerinte „időt hagyott a Szovjetuniónak, hogy felfegyverezze magát a nácik ellen”.

 

“Az Európai Parlament gyakorlatilag a náci agresszorok közé sorolta a Szovjetuniót. Csaknem azzal vádolják a Szovjetuniót, hogy a náci Németországgal közösen indították el a világháborút”

 

méltatlankodott Putyin a Gazeta.ru hírportál közlése szerint az EP egy szeptemberi határozata miatt, amely kihangsúlyozza, hogy a második világháború „egyenes következménye volt a hírhedt Molotov-Ribbentropp-paktumnak”, és hogy „a két totalitárius rezsim világuralmi ambícióikkal két befolyási övezetre osztották Európát”.

 

Oroszországban is működik a szelektív történelmi emlékezet. A Molotov-Ribbentropp-paktum európai részleteiről az átlag oroszok nem sokat tudnak, és kevésbé érdekes számukra az a tény, hogy  Hitler és Sztálin a paktum titkos záradékában elosztotta egymás közt Közép-Kelet-Európát.

 

Az orosz átlagemberek számára a második világháború a „nagy honvédő háborúként” jelenik meg, amely viszont Európa többi részével ellentétben csak 1941-ben kezdődött: ekkor támadta meg Németország a Szovjetuniót – Sztálin nagy megdöbbenésére. Az orosz álláspont szerint a szovjet rendszer antifasiszta identitása megkérdőjelezhetetlen – függetlenül attól, mi történt 1941 előtt…

 

HNonline.sk, Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Varga Lajos
2020. jan. 01. 07:10

Fennállásom 69 éve alatt illetve az érettségi vizsga óta eltelt 61 évem alatt nemigen találkoztam olyan történelem ismertetővel, aki minden korábbi eseményről, amit a történelem tárgyaként iskolákban magyarázgatni szoktak a felnövekvő nemzedékek tagjainak, egyértelműen minősített értékelést tudott volna adni. Voltak ugyan olyan események, amelyekkel kapcsolatban úgy tűnt, mintha lenne egységes és egyértelmű értékelés, ám sokszor még az ilyen esetek kapcsán is a későbbiekben kiderült, hogy vannak történelem ismertetők, akik nem osztják az iskolában előadott értékelést, mert ismereteik szerint vannak olyan körülmények, amelyeket az iskolai verzió figyelmen kívül hagy, mert azok alapján az ifjúság elé tárt értékelés enyhén fogalmazva is kérdésessé válik. Ezek tudatában kell a fentiekhez hasonló vitákról előadott cikkeket olvasgatni. Általában azt lehet érdekes ténynek tekinteni, hogy vajon kinek és miért állhat érdekében az egyik, vagy a másik verzió mellé állni?

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket