Móric
  • HUF: 362.36
  • USD: 1.18
  • 16 °C
  • 23 °C

Hirdetés (X)

Külügyek

Halálra ítélték Pakisztán korábbi elnökét

Pervez Musharraf árulás és felforgatás vádjával került a bíróság elé, ahol halálra ítélték.

Nyitókép: dawn.com

 

Pervez Musharraf árulás és felforgatás vádjával került a bíróság elé, ahol halálra ítélték.

 

Az ország korábbi vezetője, aki önkéntes száműzetésben él Dubajban, 2007-ben szükségállapotot hirdetett Pakisztánban. A bíróság szerint ugyanakkor ez sértette az alkotmányt.

 

 „Pervez Musharraf elnök megsértette az hatos számú cikkelyt, avagy megsértette Pakisztán alkotmányát”

 

– fogalmazott az iszlámábádi kormány jogi képviselője, Salman Nadeem a Reutersnek. A bírósági eljárás 2014-ben kezdődött meg a volt elnök ellen, miután kihirdette a szükségállapotot 2007. november 3-án. Musharraf természetesen azonnal reagált a döntésre Dubajból: tagadta az összes ellene felhozott vádat.

 

A szükségállapot alkotmánysértő jellegét az adja, hogy a 76 éves volt elnök 2007-ben felfüggesztette a kihirdetett helyzeten keresztül az alkotmányt és bezárt több politikai vezetőt és bírát is. Az ekkor kialakult válság csúcspontja az volt, mikor Musharraf megpróbálta eltávolítani a Legfelsőbb Bíróság elnökét, Iftikhar Muhammad Chaudhry-t. Ezen lépése hatalmas, egész országra kiterjedő tüntetéshullámot eredményezett akkor.

 

Musharraf 1999-ben került hatalomra, egy katonai puccsot követően. Az atomhatalom Pakisztánnak ezután  2001 és 2008 között volt elnöke.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket