Nyitókép: Reuters

 

A konzervatív párti brit kormány elsődleges feladatának tekinti az Egyesült Királyság kiléptetését az Európai Unióból a távozás jelenleg érvényes január 31-i határnapján – áll a Boris Johnson miniszterelnök vezette kormány csütörtökön bemutatott új törvényalkotási és cselekvési programjában. A programcsomag fő pontjait II. Erzsébet királynő ismertette a brit parlament felső kamarájában, a Lordok Házában.

 

A 93 éves uralkodó trónbeszédével hivatalosan megkezdődött az egy héttel ezelőtti választás után megalakult új brit parlament első törvényalkotási évadja.

 

 hirdetes_810x300  

A december 12-én tartott, előre hozott parlamenti választáson a 2010 óta kormányzó Konzervatív Párt a várakozásoknál jóval nagyobb, több mint három évtizede példátlan mértékű győzelmet aratott, és az eddigi kisebbségi kormányzás után kényelmes, 80 fős többséget szerzett a londoni alsóházban.

 

A királynő által csütörtökön felolvasott program szerint Boris Johnson kormánya törvénytervezeteket is beterjeszt az alsóház elé annak biztosítására, hogy a brit EU-tagság valóban megszűnjön január 31-én.

 

London szabadkereskedelmi megállapodáson alapuló új viszonyrendszerre törekszik

 

A programban szerepel, hogy a brit kilépés (Brexit) után London szabadkereskedelmi megállapodáson alapuló új viszonyrendszerre törekszik az Európai Unióval, ugyanakkor kereskedelmi tárgyalásokat kíván kezdeni más globális gazdasági erőcentrumokkal is.

 

E sarkalatos jelentőségű pontok között van annak a hivatalos megerősítése, hogy a brit kormány az ausztráliai pontozásos elbíráláshoz hasonló, egységes – tehát az Európai Unióból és az unión kívüli országokból érkezőkre egyformán érvényes – bevándorlási szabályozást kíván életbe léptetni a brit EU-tagság megszűnése után tervezett egyévi átmeneti időszak lejártával, vagyis 2021 januárjától.

 

A tervezett új szabályozás értelmében a bevándorlási kérelmek elbírálása során előnyben részesülnek azok, akik tudnak annyira angolul, hogy nyelvtudásukat munkájukban és mindennapi életvitelükben hasznosítani tudják. Ugyancsak előnyös elbírálásra számíthatnak, akik a brit üzleti szektor számára elsődleges fontosságú munkát tudnak végezni, és azok is, akik maguk létesítenek olyan üzleti vállalkozásokat, amelyek brit munkavállalókat alkalmaznak és Nagy-Britanniában adóznak.

 

Gyorsított eljárással kaphatnak nagy-britanniai tartózkodási és munkavállalási engedélyt a külföldi orvosok

 

Az uralkodó által csütörtökön ismertetett tervek alapján gyorsított eljárással kaphatnak nagy-britanniai tartózkodási és munkavállalási engedélyt a külföldi orvosok, a szakképzett kórházi ápolók és más, magas szakképesítésű egészségügyi szakemberek.

 

A fontos alkotmányjogi tervezetek között szerepel, hogy a brit kormány meg akarja szüntetni a két parlamenti választás közötti időszakot öt évben rögzítő törvényt, ismét a mindenkori miniszterelnök személyes döntési hatáskörébe utalva a választások kiírását.

 

A múlt heti előrehozott választás kiírásának indítványát Boris Johnsonnak csak a parlamenttel folytatott hosszas tusakodás után, a negyedik kísérletre sikerült elfogadtatnia.

 

Sarkalatos eleme az új kormányprogramnak a súlyos bűncselekmények és a terrorcselekmények büntetőjogi elbírálásának jelentős szigorítása.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!