Nyitókép: romaniainsider.com

 

Klaus Iohannis román államfő a virágzó, biztonságos, nemzetközi megbecsülésnek örvendő „normális Románia” felépítéséhez kérte polgártársai összefogását második elnöki mandátuma kezdetén.

 

A tisztségébe novemberben újraválasztott jobboldali elnök szombaton letette a hivatali esküt a kétkamarás bukaresti parlament együttes ülésén, ezzel megkezdődött második ötéves mandátuma.

 

Beszédében Iohannis köszönetet mondott azoknak, akik megértették, hogy választójoguk gyakorlása képezi a demokrácia lényegét és azt ígérte: minden román elnöke lesz, nem csak azoké, akik rá szavaztak. „Egyetlen Románia létezik, amely mindannyiunké,  amelyhez mindannyian tartozunk” – szögezte le.

 

hirdetes

Felidézte: 1989 decemberében Románia súlyos véráldozat árán tért vissza a demokráciához és az európai úthoz, ám úgy értékelte, hogy az azóta eltelt három évtizedben az ország nem fejlődött a társadalom elvárásai és valós lehetőségei mértékében.

 

„Túl kell lépnünk végre az örökös átmenet időszakán, túl sok korosztály volt már áldozati generáció! Ideje, hogy Románia új fejlődési korszakot kezdjen” – hangoztatta.

 

Iohannis az elnökválasztási kampánya jelszavául választott „normális Románia” felépítéséhez összefogásra szólította fel polgártársait. Olyan országot ígért, melynek intézményei a polgárok szolgálatában állnak, tisztviselői pedig hozzáértésük és feddhetetlenségük alapján kapnak megbízatást. Hadat üzent a bürokráciának és a korrupciónak, a törvényhozásnak pedig megüzente, hogy hagyjon fel a populizmussal.

 

Iohannis úgy értékelte: most adottak a körülmények ahhoz, hogy az elnök, a kormány és parlament együttműködjön az általa megfogalmazott célkitűzések megvalósítása érdekében. Szerinte ez olyan „rendkívüli esély”, amelyet kár lenne elszalasztani.

 

A jobboldali elnök – vélhetően az alkalom ünnepi jellegét szem előtt tartva – ezúttal nem intézett nyílt támadást az eddig kormányon lévő és a parlamentben még mindig a legnagyobb frakcióval rendelkező Szociáldemokrata Párt (PSD) ellen, de a beszédében hangoztatott „összefogást” inkább a választókhoz intézett kampányüzenetként, mintsem a politikai megosztottság felszámolására irányuló felhívásként lehet értékelni.

 

Korábban ugyanis Iohannis több ízben leszögezte: a jobboldalnak szerinte nemcsak az idei európai parlamenti-, és államfő-választást, hanem a jövő évi önkormányzati és parlamenti voksolást is meg kell nyernie ahhoz, hogy elkezdődhessen az általa jósolt „újjáépítés”, a „normális Románia” kialakítása.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!