Nyitókép forrása: thestar.com

 

Kedden délután a NATO hivatalosan is bejelentette, hogy katonái egy részét kivonja Irakból a biztonsági kockázatok miatt. A hivatalos indoklás a Kasszim Szulejmáni iráni tábornok megölése miatti esetleg megtorlást jelöltek meg a csapatkivonások okául.

 

A NATO közleménye szerint a kiképzési missziók katonáinak kivonása „szükségszerű, mert a biztonságuk elsőbbséget élvez”.

 

A NATO kötelékében Irakban szolgálatot teljesítő amerikai és nem amerikai katonák attól tartanak, hogy Irán vagy az általa támogatott siíta milíciák megtorló akcióinak célpontjaivá válnak. Az iráni vezetők többször is nyilvánosan bosszút esküdtek Szulejmáni haláláért.

 hirdetes_300x300  

 

A NATO már egy nappal a tábornok meggyilkolását követően felfüggesztette az iraki hadsereg kiképzését, amelyet NATO misszió keretében mintegy 500 instruktor vett részt a szövetség számos államából, köztük Szlovákiából is. A misszió résztvevőinek egy részét Irak határain belül, de Bagdadtól távol, illetve Irak határain kívül helyezték el. A NATO misszió nem kapcsolódik az amerikai dzsihádellenes katonai koalícióhoz, amely miatt Irakban hivatalosan 5200 katona állomásozik.

 

Tearz.sk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!