Külügyek

Brexit – Johnson: az új bevándorlási szabályozás “az embert nézi, nem az útlevelet”

A rendszer lehetővé teszi, hogy a világ bármely részéről a legjobb tehetségeket lehessen Nagy-Britanniába csábítani

Nyitókép: archív

 

A brit EU-tagság megszűnése (Brexit) után tervezett új bevándorlási szabályozás “az embert helyezi előtérbe, nem az útlevelet” – mondta hétfőn Boris Johnson brit miniszterelnök.

 

Hirdetés(x)

Johnson a Londonban rendezett brit-afrikai befektetési csúcsértekezleten kijelentette: az új rendszer a jelenleginél igazságosabb lesz és egyenlőbb elbírálást tesz lehetővé.

 

Azzal, hogy mindenkit egyformán kezel, függetlenül attól, hogy ki honnan érkezett, és az útlevél helyett az embert helyezi előtérbe, a majdani új brit bevándorlási rendszer lehetővé teszi azt is, hogy a világ bármely részéről a legjobb tehetségeket lehessen Nagy-Britanniába csábítani – fogalmazott a brit kormányfő.

 

Boris Johnson szerint mindez jó hír azoknak, akik azért érkeznek Nagy-Britanniába, hogy a világ legjobb egyetemein tanuljanak, részesei lehessenek a magasan fejlett technológia forradalmi fejlődésének, vagy azért, hogy “a pénzügyi világ titánjainál dolgozzanak”.

 

Már 2021-től…

 

A konzervatív párti brit kormány az ausztráliai pontozásos elbíráláshoz hasonló, egységes – vagyis az Európai Unióból és az unión kívüli országokból érkezőkre egyformán érvényes – bevándorlási szabályozást kíván életbe léptetni a brit EU-tagság jövő pénteken esedékes megszűnése után tervezett 11 havi átmeneti időszak lejártával, vagyis várhatóan 2021 januárjától.

Hirdetés(x)

 

A tervezett új szabályozás értelmében a bevándorlási kérelmek elbírálása során előnyben részesülnek azok, akik tudnak annyira angolul, hogy nyelvtudásukat munkájukban és mindennapi életvitelükben hasznosítani tudják.

 

Ugyancsak előnyös elbírálásra számíthatnak, akik a brit üzleti szektor számára elsődleges fontosságú munkát tudnak végezni, és azok is, akik maguk létesítenek olyan üzleti vállalkozásokat, amelyek brit munkavállalókat alkalmaznak és Nagy-Britanniában adóznak.

 

London emellett jelentősen növeli azoknak az elsősorban tudományos, egészségügyi és ipari kutatással foglalkozó szervezeteknek a számát, amelyek a jövőben jogosultak lesznek magasan képzett külföldi szakemberek toborzására gyorsított letelepedési és munkavállalási eljárás felajánlásával.

 

A bevándorlók akadályozták a brit bérek emelkedését

 

Boris Johnson a BBC televíziónak nyilatkozva nemrégiben – az Európai Unióban érvényes szabad mozgásra utalva – azzal indokolta az általános bevándorlási szabályok szigorítását, hogy jelenleg ellenőrizetlen bevándorlás zajlik egy több mint 500 millió lakosú térségből, és a szakképesítés nélküliek bevándorlása az elmúlt húsz évben a nagy-britanniai bérek emelkedését is akadályozta.

 

Johnson szerint az uniós bevándorlási szabályozás mindemellett diszkriminatív az EU-n kívüli országokból érkezőkkel szemben.
Hasonló érveket Johnson elődje, Theresa May volt brit kormányfő is használt.

 

May a Brit Iparszövetség (CBI) tavalyi éves kongresszusán felszólalva azt mondta: a brit EU-tagság megszűnése utáni új brit bevándorlási szabályozás véget vet annak, hogy az Európai Unióból érkezők szakképzettségüktől, szakmai tapasztalataiktól függetlenül “beállhatnak a sor elejére, a Sydneyből érkező mérnökök vagy a Delhiből érkező szoftverfejlesztők elé”.

 

A volt brit miniszterelnök e kijelentését számos bírálat érte, és May nem sokkal később elnézést kért, elismerve, hogy nem lett volna szabad e szóhasználattal élnie.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket