Nyitókép forrása: Hirado.hu

 

Az amerikai Szenátus felmentette Donald Trump amerikai elnököt az impechement eljárás alól, vagyis ártatlannak találták a hatalommal való visszaélés vádjában.

 

Az újraválasztására készülő Trump elmozdításához kétharmados többségre lett volna szükség, ezt azonban az impeachement eljárás pártolóinak nem sikerült elérnie. Ugyanez játszódott le a kongresszus akadályozásának vádja esetén is. Az eljárás így lezárult, Trump megerősödve került ki a cikruszból.

 

A három héti tartó impeachement az USA történetének harmadik ilyen eljárása volt (legutóbb Bill Clinton ellen indult ilyen a Lewinsky ügy miatt).

 hirdetes_300x300  

 

Az eljárás lezárása azonban nem jelenti azt, hogy véget ér mély politikai megosztottság a republikánus és a demokrata oldal között. A demokraták ugyanis nem ismerik el az eljárás végeredményét, azzal vádolják a republikánusokat, hogy összejátszva a Fehér Házzal, megakadályozták a tanúk meghallgatását – az eljárásban tényleg nem voltak tanúk.

 

A politikai indíttatás azonban letagadhatatlan: Trump republikánus elnök, akinek nemzetközi megítélése ugyan rossz, hazájában azonban továbbra is viszonylagos népszerűségnek örvend.

 

Körkép.sk, BBC.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!