Nyitókép forrása: warontherocks.com

 

A Pew Research Center legfrissebb felmérése szerint egyre kevesebb NATO-tagállambeli polgár hiszi, hogy az amerikai hadsereg védelmére kelne egy orosz támadás esetén. A tavaly nyáron végzett közvélemény-kutatás 19 ország 21 ezer állampolgárát kérdezte meg.

 

A felmérés eredménye szerint a megkérdezettek 60 százaléka véli úgy, hogy az Egyesült Államok beavatkozna (betartaná a „mindenki egyért” elvet jelentő 5-ös cikkelyt), ha Oroszország támadást indítana egy szövetséges ország ellen.

 

Mindössze a megkérdezettek 29 százaléka véli úgy, hogy az USA nem védené meg szövetségesét az oroszokkal szemben, 11 százalék pedig nem tudott vagy nem akart válaszolni a kérdésekre.

 hirdetes_810x300  

 

A Pew Research Center azonban felhívta a figyelmet, hogy az öt évvel ezelőtti felméréshez képest jelentős eltérések mutatkoztak az országok szerinti lebontásban. Például Franciaországban a felmérést megelőző négy évben nyolc százalékkal csökkent azok száma, akik szerint az USA betartja szövetségesi kötelezettség-vállalását. Németországban 6, Magyarországon egyenesen 16 százalékkal csökkent a pozitív választ adók aránya. Még Kanadában is 3 százalékkal nőtt a pesszimisták aránya.

 

Ugyanakkor az Egyesült Királyságban és Olaszországban 7-7 százalékkal emelkedett azok száma, akik szerint az USA fellépne az oroszok ellen. Törökországban a pozitív válaszadók aránya 6 százalékkal emelkedett.

 

A dolog érdekessége – és ez Trump retorikáját igazolja –, hogy a megkérdezett európai országok polgárainak nagy része vonakodna saját országa hadseregét bevetni egy másik szövetséges védelme érdekében (magyarul: az USA cselekedjen, de a válaszadók országa vonja ki magát). Csak öt NATO-szövetséges országban vannak többségben azok, akik egy esetleges orosz támadás esetén elvárnák, hogy országuk hadserege védelmezze meg a megtámadott másik szövetségest: USA, Egyesült Királyság, Kanada, Litvánia, Hollandia.

 

Egy másik szövetséges érdekében indított katonai akciót támogatók aránya az elmúlt négy évben 41 százalékra csökkent Franciaországban és Spanyolországban, 36 százalékra Csehországban, 34 százalékra Németországban33 százalékra Magyarországon. Szlovákiában a megkérdezettek mindössze 32 százaléka küldené a szlovákiai katonákat egy másik szövetséges megsegítésére.

 

A legkevésbé az olaszok és a görögök lennének harcba menni NATO-partnerükért egy orosz támadás esetén.

 

Teraz.sk, AFP

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!