Nyitókép: Reuters

 

Manfred Weber szerint valamelyik következő uniós csúcs napirendjére kellene venni a Magyarország, illetve a Lengyelország ellen indított hetes cikkely szerinti eljárást.

 

Az Európai Néppárt frakcióvezetője erről Strasbourgban beszélt az Európai Parlamentben. Azt mondta, az uniónak le kell zárnia ezeket az ügyeket az értékek védelmében.

 

 hirdetes_300x300  

„Számomra botrányos az, hogy az Európai Tanács továbbra sem tárgyalja a hetes cikkely kérdéseit, amelyeket az asztalra tettünk. Nem tartják tiszteletben a Lisszaboni Szerződést. A magyar ügyet a parlament indította, a lengyelt pedig a bizottság. Ha fogalmazhatok így, még Amerikában is képesek dönteni egy impeachment eljárás megindításáról. Akár tetszik annak az eredménye, akár nem, de ott lezárták az ügyet”

 

– mondta Manfred Weber.

 

Magyarország ügyében az Európai Parlament 2018 szeptemberében kérte a hetes cikkely szerinti eljárás megindítását, mert szerintük sérülnek a demokrácia alapjai. Eddig mindössze két meghallgatást tartottak az ügyben.

 

A magyar kormány szintén szeretné lezárni az ügyet

 

Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő Twitter-üzenetben üdvözölte Weber szavait. Azt írta, a magyar kormány is többször kérte már, hogy a hetes cikkely szerinti eljárást az Európai Tanács vitassa meg és zárja le a lehető leghamarabb.

 

„A boszorkányüldözést le kell zárni. Ennyi”

 

– zárta üzenetét Deutsch Tamás.

 

euronews.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.