Buda, Richárd
  • HUF: 363.84
  • USD: 1.09
  • 6 °C
  • 19 °C
Külügyek

Szövetségi bűncselekmény lesz a lincselés az Egyesült Államokban, történelmi döntésnek tartják

Százhúsz évet kellett várni a lépésre

Nyitókép forrása: independent.co.uk

 

Az amerikai képviselőház szerdán történelminek minősített szavazással törvényt fogadott el arról, hogy a lincselés szövetségi gyűlölet-bűncselekmény lesz az Egyesült Államokban.

 

A szavazásról hírt adó amerikai közszolgálati rádió (NPR) történelminek minősítette a döntést, hangsúlyozva, hogy 120 évig kellett várni e törvényre. Az amerikai történelemben ez az első ilyen törvény.

 

Az Emmett Till Lincselésellenes Törvény néven elfogadott jogszabályt elsöprő többséggel szavazták meg: 410 képviselő voksolt igennel, és három republikánus, valamint egy független képviselő szavazott ellene. Emmett Till 14 éves afroamerikai kisfiú volt, akit 1955-ben Mississippi államban meglincseltek, azzal vádolva őt, hogy megsértett egy fehér asszonyt.

 

Fotó forrása: Nytimes.com

 

A lincselésellenes törvényt szorgalmazók az amerikai közszolgálati rádiónak elmondták: az elmúlt évszázadban több mint 200 alkalommal próbálkoztak e törvényjavaslattal, és a szerdán elfogadott változaton is csaknem két év óta dolgoztak.

 

“A lincselés amerikai terrorizmus, és el kell utasítani” – nyilatkozott az NPR-nak Bobby Rush, Illinois állam demokrata párti képviselője, aki 2018 júniusában a törvényjavaslat egyik előterjesztője volt. “Soha nem késő elutasítani az ördögöt, és a lincselés maga az amerikai ördög” – mondta Rush képviselő, aki maga is afroamerikai politikus. Hozzáfűzte még, hogy a törvény elfogadása “erőteljes üzenet” azt illetően is, hogy az Egyesült Államokban nincs helye az erőszaknak.

 

Karen Bass kaliforniai demokrata párti képviselőnő úgy fogalmazott: jóllehet a törvény az Egyesült Államok történelmének egyik nagyon nehéz időszakát idézi fel, de emlékeztet arra is, hogy napjainkban szintén meg kell küzdeni a gyűlöletből eredő bűncselekményekkel.

 

A szenátus csütörtökön szavaz a törvényjavaslatról. Szerdán este a Fehér Ház már jelezte, hogy Donald Trump várhatóan aláírja, és ezzel törvényerőre emeli a jogszabályt.

 

Egy alabamai emberi jogi szervezet adatai szerint az Egyesült Államokban az 1800-as évek vége és az 1960-as évek eleje között mintegy 4000 lincseléses gyilkosságot követtek el.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket