Nyitókép forrása: washingtonpost.com

 

A Reuters hírügynökség közlése szerint Törökország tovább már nem tartóztatja fel az Európába igyekvő, főleg szíriai migránsokat, mint ahogy azt tette az elmúlt négy évben az EU-török paktum keretében.

 

Recep Tayyip Erdogan török államfő rendkívüli biztonsági tanácsi ülésen vett részt, miután a szír kormányerők légicsapásban megöltek 33 török katonát Idlib bombázása során. A döntés ezen az ülésen született. Az elmúlt hetekben több mint egymillió szír menekült húzódott a török-szír harcok elől a török határ közelébe.

 

A Middle East Eye közlése szerint Törökország megnyitja déli határait a szír menekültek előtt, és 72 órára lehetővé teszi számukra a szabad átkelést Európába.

 hirdetes_300x300  

 

Rövid előzmények

 

A két ország között lényegében katonai konfliktus zajlik, miután Törökország egy egyoldalúan bejelentett offenzíva keretében elfoglalta Szíria északi, Törökországgal határos területeit, amelyen állítása szerint biztonsági zónát hoz létre, betelepítve oda a területén tartózkodó több mint 3,5 millió szíriai menekültet.

 

Jelenleg török tankok és páncélozott katonai gépkocsik ezrei vannak a szíriai határokon belül. A harcok tétje Idlib, egy stratégiailag kulcsfontosságú régió központja. Amennyiben a szír kormányerők meg tudnák szerezni, azzal végérvényesen elvágnák a Bassár el-Aszad rezsimjével szemben harcoló szír felkelők utánpótlás vonalait. Törökország azonban előretolt állásokat hozott létre Idlib közelében, majd több száz páncélozott járműből álló katonai konvojt küldött a városba.

 

Törökország a valójában kurdok ellen indított hadművelete után most azt követeli Oroszországtól és Szíriától, hogy űzze el a kurdokat az Idlib tartomány és Afrin városa közti Tel Rifat városából. Ez a kérdés Ankara számára stratégiai fontosságú. Oroszország egyre nehezebb helyzetben van, a szír kormányerők támogatása miatt fel kellett adnia egyébként kiegyensúlyozott viszonyát a NATO-tag Törökországgal. Szíria is sokat kockáztat: a konfliktus miatt elvesztheti Oroszország és Irán támogatását, ami a rezsim végét jelentené.

 

Változó török politika

 

A török-szír konfliktus kirobbanása óta egymillió szír állampolgár húzódott a török határ közelébe a harcok elől, és küszöbön áll a humanitárius válság. A Reuters közlése a török vezetés utasította a határvédelmet és a parti őrséget, hogy ne akadályozzák a szír menekültek útját az Európába vezető útvonalakon.

 

A lépés egyértelműen az EU-török paktum végét jelenti. Miért hasznos ez Ankara számára? Mert a migránsokkal való fenyegetőzés megakadályozza az európai hatalmakat, hogy a török érdekek ellenében vegyenek részt az Idlibet érintő tárgyalásokban.

 

Amerika számára a helyzet alakulása kedvező volt, az amerikai-török kapcsolatok ismét pozitív irányba mozdultak el, miután Ankara és a Moszkva a harcok ellentétes oldalain állnak.

 

Az ENSZ adatai szerint csak februárban 134 civil esett el az Idlib környéki harcokban, köztük 44 gyermek. A légicsapásokban kórházak és iskolák semmisültek meg.

 

KÖrkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!