Nyitókép: Pavel Dvořák

 

Míg Kínában az élet lassan visszatér a megszokott mederbe, addig Európában csak most kezd igazán terjedni a koronavírus, s a kiinduló országával ellentétben jóval pusztítóbb következményei vannak.

 

A Kínában élő szlovák Pavel Dvořák és felesége, Liye az új koronavírus miatt az utóbbi két hónapjukat házi karanténban élték.

 

 hirdetes_300x300  

A lakást csak akkor hagyták el, amikor bevásárolni mentek vagy levitték a kutyát, a két hónap alatt pedig csak egyszer ebédeltek a lakásukon kívül. Orvoshoz kétszer kellett elmenniük, de nem a vírus, hanem a fájó foguk miatt. A vírus szerencsére elkerülte őket. A testhőmérsékletüket azonban még ma is többször mérik.

 

(…)

 

Úgy tűnik, hogy Kínába lassan letűnőben van a koronavírus? Ezt Ön is így látja?

 

Többé-kevésbé igen. A települések többségében már napok, sőt valahol már hetek óta nincsenek fertőzöttek. Az összes új fertőzött páciens külföldről jött, tehát a közösségi fertőzés már nincs jelen. Vuhanban még ugyan vannak fertőzöttek, de már ők is egyre kevesebben vannak. Az összes ideiglenes kórházat bezárták, mivel kevés a beteg.

 

(…)

 

Mióta voltak a feleségével házi karanténban?

 

Lényegében már a második hónapja vagyunk otthon, január 25-től. Csak akkor hagyjuk el a lakást, ha bevásárolni megyünk. Tegnap először láttam, hogy kinyitottak a kávézók. A karantén óta csak egyszer voltunk kint ebédelni, azóta folyamatosan otthon tartózkodunk. De az utcák már kezdenek újraéledni, az emberek pedig munkába járni.

 

Míg Kínában lassan lecseng a vírus, addig Európába csak most érkezik. Szlovákiában éppen azzal a problémával küzdünk, hogy nincs elég szájmaszkunk és tesztünk. Sanghaj jobban fel volt készülve a vírusra?

 

Eleinte nálunk sem voltak szájmaszkok, a boltok pedig jóval üresebbek voltak, mint az otthoniak. Nem voltak szájmaszkok az üzletekben, s ha megjelentek, azonnal eladták őket. Hallottam, hogy valahol még licitálni is lehetett rá. (…) Viszont az állam már a második héten megkezdte a szájmaszkok kiosztását, és minden egyes osztás során 5 szájmaszkot adtak egy családra. (…) Természetesen most már probléma nélkül lehet kapni maszkokat.

 

(…)

 

Hogy működtek Önöknél az infóvonalak? Nálunk sokan panaszkodnak arra, hogy nem működnek, illetve nem jutnak szükséges információhoz.

 

Itt remekül tájékoztattak bennünket, sőt, a mai napig kapunk információkat. Az információs portálok és a segélyhívó vonalak angolul is működtek a külföldiek számára.

 

Az alkalmazásokon – amelyeken keresztül fizetünk – megjelent az emergency gomb, emellett mindenhova bejegyzték az emberek mozgását. Ha házhoz rendelem az ételt, akkor még most is van rajta egy matrica arról, hogy melyik alkalmazott csomagolta az ételt és mennyi volt a testhőmérséklete.

 

Vuhan utcáin olyan rendőrök jártak, akinek a sisakján volt egy hőmérő, amely 5 méteres távolságra is tudott hőt mérni. Amennyiben olyan személyt érzékeltek, aki lázas, megszólalt a hőmérőbe épített riasztó. (…)

 

Átélt ilyen helyzetet? Mit csináltak azzal a pácienssel, aki lázas volt?

 

Nem mehetett be sehova, azonnal kórházba küldték. Ha valaki lázas volt, az már nem ment haza. Ha lázas lettem volna, akkor csak a kórházba mehettem volna, vagy az utcán aludhattam volna.

 

Hogy tudtak megbirkózni a kínai kórházak a rengeteg pácienssel? Látjuk, hogy Olaszországban katasztrofális a helyzet…

 

Vuhanban szintén katasztrófa volt. (…) Sanghajban rendben voltak a dolgok, bár a kórházak csak olyan beteget vettek fel, akinek COVID-19-es vírusa volt. Az anyósomnak például a kemoterápiáját is leállították.

 

Ez komoly. Akkor a kórházak még mindig nem működnek normálisan?

 

Nem, még nem. Elmehetünk kivizsgálásra, de egy percnél tovább nem tartanak ott bennünket. Abban a percben, ahogy kijövünk a rendelőből, kikergetnek minket az épületből. Egyáltalán nem végzenek hosszantartó kezeléseket, csak gyors kivizsgálásokat.

 

(…)

 

Figyelemmel kíséri az olaszországi helyzetet? Eléggé drámai lefolyású a helyzet…

 

Igen, ott hétszer nagyobb az elhalálozási arány, mint Kínában (Vuhant leszámítva).

 

(…)

 

Úgy gondolja, hogy Európában tovább fog tartani a vírus?

 

Nehéz megmondani, de Kínában a legtöbb ember így vélekedik. Főleg, ha látják, milyen felelőtlenül viselkednek az európaiak. Nem viselnek szájmaszkot és járnak-kelnek az utcán. Nálunk tényleg mindenki otthon maradt.

 

(…)

 

Mit üzenne azoknak a szlovákiai polgároknak, akik lebecsülik a karantént?

 

Kérem, fogadjanak szót és maradjanak otthon. Lehet, hogy öt fertőzöttből egynek vannak tünetei, de mind az öt tovább terjeszti a vírust. Ezenkívül a vírus tünetei két-három héttel a fertőzés után jelentkeznek. Ez azt jelenti, hogy két hétig az ember egészségesnek érzi magát és vígan terjeszti a vírust.

 

Miután a tünetek megjelennek, a betegek száma extrém gyorsasággal növekszik. Ez óriási terhelést jelent az egészségügynek, az élet pedig leáll.

 

(…)

 

Aktualtiy.sk, V domácej karanténe sme boli dva mesiace, Európania neuveriteľne hazardujú, hovorí Slovák žijúci v Šanghaji

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 12 olvasónak tetszik ez a cikk.