Nyitókép: reprofoto (Fb-live)

 

Dr. Müller Cecília országos tiszti főorvos az Operatív Törzs részéről a déli szomszédunknál érvényes aktuális helyzetről tájékoztatott.

 

A járvány Magyarországon is újabb szakaszába lépett. Eddig egyedi megbetegedési jelleggel jelent meg, illetve pici közösségekben adták át egymásnak a fertőzést.

A következő napokban már a csoportos megbetegedések szakaszába lépünk, ahol már nem lehet megállapítani, ki kitől kapta el a járványt. Ez olyan, mintha egy influenzához hasonlítanánk, ahol szintén nem lehet megállapítani, honnan, kitől kaptuk el a betegséget.

 

 hirdetes_300x300  

„Nem tudjuk már majd megmondani pontosan, hogy ki kinek adta át a koronavírust. Jelenleg is vannak olyan betegek, akiknél ezt már nem lehet megállapítani”

 

– fogalmazott Müller Cecília.

 

Egy láthatatlan ellenséggel kell szembenéznie az ország minden állampolgárának.

 

Egy darabig egyikünk élete sem lesz olyan, mint eddig volt. A vírus terjedésének a meggátolásában mindenkinek megvan a maga szerepe. Magyarországon általában nagyon kedvező járványügyi lefolyás van. Nem szoktunk hozzá a pandémiához, világjárványhoz. Most más szokásokra lesz szükségünk, mint amit eddig megszoktunk. Az élet nem lesz olyan, mint ahogy megszoktuk. Minimalizálni kell most a személyes kapcsolatokat. Ezeket szolgálják a ma és a napokban vezetendő újkormányzati intézkedések is.

 

A további legfontosabb információk pontokba szedve:

 

Aki teheti, maradjon otthon

 

Minden személyes érintkezés, emberi kontaktusok, egyfajta veszélyforrást jelenthetnek. A legnagyobb mértékű csökkentésére törekedjünk.

 

Akinek nem fontos, ne menjen a megszokott klubjaiba, mert veszélyforrás lehet

 

Az idősebbekre nézve a legveszélyesebb a járvány

 

Maradjanak otthon az idősek. Ha a családok nem tudják segíteni őket, az önkormányzathoz fordulhatnak

 

Ne menjenek, ha nem muszáj az orvosi rendelőbe, hogy ne kelljen zsúfolt váróban ücsörögni, Ugyanúgy féltjük a 65 év feletti egészségügyi dolgozókat. Őket igyekszünk egy kicsit távolabb tartania betegektől. Telefonos segítség révén segítik a tájékoztatást

 

Ha valaki tünetet észlel magán, telefonon forduljon segítséghez, Mindenki hiteles forrásokból tájékozódjon.

 

A tömegközlekedést is mellőzzük, ha ez lehetséges és a rokonlátogatást is hagyjuk ki.

 

Személyi higiéna fontossága rendkívül fontos. A kézmosás legyen minél gyakoribb.

 

Különösen figyeljünk az állatokkal való kontaktusra.

 

A maszk használata egészséges embernél nem szükséges – hangsúlyozta a tiszti főorvos. Szlovákiában ezzel ellentétes ajánlás van érvényben

 

 

Külföldről hazaérkezve karanténba kell kerülni

 

A zárt terek rendkívül veszélyesek lehetnek, ezért az orvosi és ápoló személyzet különösen védendő

 

Az egészségügyi munkaerő is átcsoportosítható, ha ez szükségessé válik. Egységes, jól összehangolt intézkedésre és felelős magatartásra van szükség, hogy a járvány görbéjét minél laposabban tartsuk, és ne egyszerre terhelje le az egészségügyi ellátórendszert a megbetegedések száma

 

Az Operatív Törzs ügyeleti vezetője tájékoztatásában lényegében megismételte Orbán Viktor kormányfő Országgyűlésben elmondott szavait.

 

A megbetegedések száma a környező országokban:

 

 293 – Csehország

125 – Lengyelország

72 – Szlovákia

 

Pontosításra került, hogy az intézkedések a kormányrendelet kihirdetésével lépnek életbe, melyre hamarosan sor kerül. Az abban foglaltak megszegése szabálysértésnek minősül és 500 ezer forintos bírsággal jár.

 

A kormány a rendőrséget hatalmazza fel a korlátozó rendelkezések ellenőrzésére.

 

„Immár 40 olyan honfitársunkat ellenőrizték kollégáink, akik nem tartották be a hatósági karantén szabályokat”

 

– hangzott el a sajtótájékoztatón.

 

Kép: reprofoto (fb-live)

 

Külföldről sem léphetnek be a nem magyar állampolgárok Magyarország területére. Ez érinti a légi, vasúti, vízi és szárazföldi határátlépést. Természetesen családokat nem fogunk szétszakítani. Magyar állampolgár nem magyar állampolgárságú szülei és házastársai, amennyiben tartózkodási engedéllyel rendelkeznek, beléphetnek az ország területére. Kérem, hogy ezzel kapcsolatban Elégedjenek meg egyelőre ezzel a tájékoztatással.

 

A jogszabály előkészítése folyamatban van. Azok hamarosan kihirdetésre kerülnek, és ennél részletesebben csak ezután tájékoztatnak.

 

A megelőzés egy új szakaszba lépett. Mindenkit arra kérnek, hogy tartsák be az intézkedéseket, hogy lassíthassák a vírus terjedését, megfelelő korlátok között tarthassák és mindenki megfelelő orvosi ellátásban részesülhessen.

 

A laboratóriumok mintavétele is megváltozik. Az eddigi 1 helyett További hét laboratórium fogja vizsgálni a mintákat. A vidéki infektológiai osztályokon is el fognak látni betegeket, ahogy terjed a járvány. A karanténban helyezettek száma is nő.

 

Már bevezették az otthoni hatósági karantén intézményét is.

 

Az első negatív minta után is jelentkezhet a pozitív minta egészen a lappangási idő végéig. Ha leszűrnék és mindennap megvizsgálnák, akkor sem tekinthetnek el a 14 napos lappangási időszaktól.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!