Nyitókép: Shutterstock

 

A brit, francia és az amerikai specialisták feljegyzései szerint az utóbbi hetekben megnövekedett azoknak a pácienseknek a száma, akik hirtelen elveszítették a szaglásukat. A specialisták állítása szerint a COVID-19-es megbetegedés egyik új tünetéről van szó.

 

A koronavírus még mindig nagy erővel terjed világszerte, a szakemberek pedig azoktól a tünetmentes páciensektől félnek, akik anélkül terjeszthetik a vírust, hogy tudnának róla.

 

 hirdetes_300x300  

A szakemberek szerint a szaglóképesség eltompulása könnyebben leleplezhetné a koronavírus jelenlétét azoknál a pácienseknél, akiknek nincsenek tüneteik. Az AFP ügynökség szerint a brit fül-orr-gégészek azt szorgalmazzák az egészségügyi szerveknél, hogy a szaglásukat és az étvágyukat hirtelen elvesztő embereket izolálják, még abban az esetben is, ha nincsenek tüneteik. A szaglás gyors elveszítése ugyanis azt jelentheti, hogy az illető személy koronavírussal fertőzött.

 

„Mindent muszáj megtennünk annak érdekében, hogy a koronavírus terjedését lelassítsuk. Mindannyian észrevettük, hogy nagymértékben növekedett azoknak a fiatalabb pácienseknek a  száma, akik teljesen tünetmentesek voltak, de hirtelen szaglásvesztés jelentkezett náluk”

 

– mondta Claire Hopkins, a Brit Rinológiai Egyesület elnöke.

 

Hopkins továbbá azt is elmondta, meglepődött, amikor hasonló híreket hallott a COVID-19-cel fertőzött iráni és francia betegekről is, akik szintén elveszítették a szaglásukat. A fordulópont pedig akkor állt be, amikor a koronavírus epicentrumában, Észak-Olaszországban dolgozó kollégája nagy számban figyelt meg szaglásvesztést a frontvonalban dolgozó egészségügyi alkalmazottak között.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 33 olvasónak tetszik ez a cikk.