Nyitókép: Pixabay

 

A Kínából útnak induló járványra már januárban felhívta a Feröer-szigeteki kormány figyelmét, és az szót is fogadott neki. Ennek köszönhetően a Feröer-szigeteken több embert tudtak letesztelni, mint máshol a világon, kórházban pedig mindössze egy embert kezelnek.

 

Debes Christiansen a lazacokat tesztelő laboratóriumát már januárban átalakította a koronavírus tesztelésére.

 

 hirdetes_810x300  

Az Atlanti-óceán északi részén fekvő szigetcsoporton eddig egyetlen embert kezelnek kórházban COVID-19 betegséggel. Grúziával és Lichteinsteinnel együtt ez az az ország, ahol még egyetlen, az új típusú koronavírussal kapcsolatos halálesetet sem regisztráltak.

 

Az 50 ezer lakosú szigeten már nyolc napja nem regisztráltak egyetlen új fertőzöttet sem.

 

Előrelátó tudós

 

A helyi kormányfő, Bárður á Steig Nielsen bejelentette, hogy április 20-án újra megnyitják az óvodákat. A középiskolák utolsó évfolyamának diákjai, valamint az alapiskola alsótagozatos diákjai szintén visszatérhetnek az iskolapadokba, mindemellett a sportrendezvényeket (focimeccsek) is újraindítják – egyelőre nézők nélkül.

 

A járvánnyal szembeni sikeres harcot a helyi politikusok nagymértékben Debes Christiansen állatorvos-kutatónak és az ő előrejelzésének köszönik. Az állatorvos a Nemzeti Referencia Laboratórium hal- és állatbetegségek részlegének vezetője a fővárosban, Tórshavnban.

 

Christiansen már január óta figyelmeztettet a Dán Királysághoz tartozó, de autonómiával rendelkező szigetcsoport kormányát arra, hogy a Kínából újtára induló vírus szétterjedhet a világban. A laboratóriumát, melyben elsősorban a lazacok fertőző, vírusos betegségeit tesztelte, időben átalakította az emberek tesztelésére.

 

 

A váltás állítólag könnyű volt

 

 „A lazacokról az emberek tesztelésére való áttérés nem volt nehéz. Szerencsére a laboratóriumom képes volt beszerezni az emberek teszteléséhez szükséges eszközöket. Lényegében egyszerű átalakulás volt. Az egyetlen dolog, amit megváltoztattam, az néhány összetevő volt“

 

– mondta a The Guardiannak Christiansen, aki naponta ezer tesztet tud elvégezni a laboratóriumában.

 

Az eddigi hivatalos adatok szerint eddig a népesség több mint 10%-át tesztelték le koronavírusra. A Feröer-szigeteken dolgozó orvosok képesek voltak időben kiszűrni és karanténban helyezni azokat az embereket, akik kapcsolatba kerültek azzal a 184 emberrel, akiket pozitívan teszteltek koronavírusra. A 184 beteg közül 163-an gyógyultak ki a betegségből, így a szigetcsoporton mindössze 21 aktív beteg maradt.

 

dobrenoviny.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.