Nyitókép forrása: bbc.com

 

Mát több mint két és egynegyed millió koronavírus-fertőzött van a világon, a halálos áldozatok száma 154,7 ezerre emelkedett. A legfertőzöttebb ország ma az USA. Eddig világszerte 574 ezre gyógyultak fel a COVID-19-ből.

 

A Kínai Népköztársasági hivatalos közlése szerint pénteken 27 új megerősített COVID-19 esetet vettek nyilvántartásba, új halálesetről nem érkezett jelentés. A teljes képhez azonban hozzátartozik, hogy Vuhan városában a héten újraszámolták a statisztikákat, és kiderült, hogy 1290-nel több haláleset történ, mint ahogy az eddigi statisztikák mutatták. A járvány korai szakaszában sokan otthon hunytak el, más esetekben a túlterhelt egészségügyi dolgozók nem győzték pontosan vezetni a betegstatisztikákat.

 

Az Egyesült Államokban jelenleg 707 ezer fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 37 ezer fölött van. A legtöbben New York városában vesztették életüket a járványban (13 202 fő). A haditengerészet nemrég odavezényelt egy katonai kórházhajót is, amelynek kapacitása 1000 fő, egyelőre azonban 90 százalékban kihasználatlanul vesztegel a part közelében.

 hirdetes_300x300  

 

Az AP hírügynökség közlése szerint Japánban sok kórház és kórházi alkalmazott megtagadja a betegek ellátását, mivel szinte teljesen kifogytak a védőfelszerelésekből, közben azonban nő a koronavírusos esetek száma. Helyi hírek szerint Tokióban egy lázas férfit nem kevesebb, mint 80 kórház utasított el, a mentősök kétségbeesve kerestek legalább egy olyan intézményt, amely hajlandó lenne őt befogadni.

 

A statisztikák szerint április első 11 napjában 830 esetben küldték el a mentősöket a kórházak azzal, hogy nem fogadják a beteget. A riasztástól a sürgősségi osztályhoz szállításig szükséges átlagos idő 20 perccel hosszabbodott meg.

 

Németországban 3609 új esetet tartanak számon, 242-vel emelkedett a halálos áldozatok száma. Így összesen eddig 141 397 fertőzöttet és 4352 halálesetet tartanak számon. A német egészségügyi miniszter pénteken kijelentette, hogy az egy hónapja tartó szigorú korlátozások „kontrollálható” szintre mérsékelte a járványt.

 

Azzal érvelt, hogy a felépült betegek száma gyorsabban emelkedik, mint az új fertőzötteké, az R0 pedig 0,7-re csökkent (ennyi embert fertőz meg átlagban egy fertőzött – ha kevesebb, mint egy, az a járvány visszaszorulását jelzi). Ugyanakkor abszolút számokban még mindig növekszik a halálos áldozatok száma, ráadásul az új halálesetek között egyre több az orvos.

 

Oroszország 4785 új koronavírusos estet jelentett egyetlen nap alatt. A pénteki statisztika szerint Oroszországban eddig 36 793 fertőzés történt 313 haláleset mellett.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!