Nyitókép forrása: cnbc.com

 

A világon már több mint 2,33 millió ember fertőződött meg, a halálos áldozatok száma vasárnap délután 162 ezer felett járt. Európa egyes országai továbbra is a korlátozó intézkedek lazítását fontolgatják, néhányan, mint Nagy-Britannia, egyelőre korainak tartják az enyhítéseket. A WHO továbbra is az általáőnos lazítások ellen foglal  állást.

 

A legtöbb fertőzött továbbra is az Egyesült Államokban van (735 ezer), ahogy a legtöbb emberéletet is itt követelte a járvány (39 ezer ember). Egyes tagállamok már lazítottak a korlátozó intézkedéseken, pedig a halálos áldozatok száma is növekszik, miközben a jelenlegi ütemben három naponta megduplázódik az aktuális fertőzések száma.

 

Közben az USA-ban is egyre nagyobb gondot jelent a fegyelmezettség hiánya, részben pedig a munkahelyek miatti félelemből fakadó türelmetlenség. A texasi Austinban tömegek tüntettek azért, hogy enyhítsék a biztonsági intézkedéseket, mert ők már dolgozni akarnak. A félelmük nem véletlen, az elmúlt négy hétben 22 millió amerikai veszítette el a munkáját, az amerikai munkanélküliségi ráta rekordidő alatt nőtt 4,4 százalékról 10 százalék közelébe.

 hirdetes_300x300  

 

Oroszországban is még csak most kap erőre a járvány, a tegnapi napra voatkozó statisztikák rekordnagyságú, 6060 fős növekedést mutattak a fertőzöttek számában, miközben a halálos áldozatok száma – ha hinni lehet a hivatalos közléseknek – 361-re tehető.

 

Németországban újabb 2458 esetet vette nyilvántartásba, így a járvány kitörése óta eltelt időben összesen 139 8974 igazolt koronavírusos fertőzést számlálnak. A halottak száma 184-gyel 4294-re emelkedett. Németország jelenleg a világ ötödik legtöbb fertőzöttet számláló országa, viszonylag alacsony halálozási számmal.

 

Nagy-Britanniában az egészségügyi miniszter már jelezte, hogy egyelőre még nem oldják fel a jelenleg érvényben lévő korlátozásokat. Ez nem is csoda, immáron 16 ezer felett jár (+596) a szigetországban a halálos áldozatok száma, és bár a szombati növekmény az elmúlt két hét legjobb adata, hamis illúziót kelt: a briteknél hétvégén mindig kevesebbet mutat a halálozási statisztika, hogy aztán hét közben szembesüljenek a valósággal.

 

Koszovóban a NATO helyi missziójában részt vevő két civil vesztette életét COVID-19-ben. Ismeretlen számú további civil személyzet fertőződött meg.

 

Jelentősen csökkent a spanyol halálozási statisztika: vasárnap 410 új halálesetet jelentettek, ami az elmúlt négy hét legjobb adata. Spanyolország a világ harmadik legfertőződöttebb országa, 195 344 igazolt koronavírusos esettel és 20 453 halálos áldozattal.

 

A francia fővárosba a lakosság között ingyen maszkokat osztanak szét, a tömegközlekedési eszközöket pedig kézfertőtlenítőkkel szerelik fel. Párizs mintegy 2 millió maszkot oszt szét a lakosok között, ez nagyjából megfelel a város népességének (2,15 millió). Franciaországban május 11-ig vannak érvényben a  korlátozó intézkedések, utána az iskolák megnyitásával kezdődik az enyhítés. Az éttermek, kávézók és mozik sorsa azonban még bizonytalan.

 

A város vezetése kézfertőtlenítőket ígért a sportközpontoknak, az óvodáknak és az uszodáknak is. Jelenleg nagy vita folyik arról, hogy Párizs külvárosi régiójában is kötelezővé tegyék-e a maszkok használatát.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!