Nyitókép: V.M. archívuma

 

Több ezer szlovák állampolgár most is a megélhetéséért dolgozik külföldön. Svédország déli részén, Malmö városában egy építészeti vállalatnál dolgozik a sziklaszorosi (Skalité) Vladimír Mudrík.

 

A médiában megjelent információk szerint a koronavírussal kapcsolatos helyezet Svédországban is komoly, de az ország csak minimális óvintézkedéseket fogad el. A SME arról kérdezte Vladimír Mudríokat, hogy miként látja a helyi emberek életét a mindennapokban.

 

 hirdetes_300x300  

 „A svédek nem hordanak szájmaszkot. A svéd kollégám ezt azzal magyarázta, hogy felesleges, mert a vírus nem a szájból származó cseppekkel terjed. Elég, ha a bevásárlóközpontban az ember megfogja a bevásárlókocsit vagy bármi mást és már meg is fertőződhet, ettől a maszk senkit sem fog megvédeni. Összegezve: a barátaim meg akarnak fertőződni, hogy a jövőben immunisak legyenek a vírussal szemben“.

 

A kiszucai férfi szerint az emberek sem az üzletekben, sem nyilvános helyeken nem viselnek szájmaszkot, másrészt viszont nagyon fegyelmezettek.

 

 „Betartják a 1,5 méteres távolságot és meghallgatják a vírus terjedésének megakadályozásával kapcsolatos figyelmeztetéseket. Védik a legveszélyeztetettebb korcsoportot, vagyis az időseket, bevásárolnak nekik. A televízióban nem közölnek olyan információkat, mint nálunk. Nem beszélnek arról, hogy leállt az ország, mennyi a fertőzött és a halott, illetve mennyi halálos áldozat van a szomszédos országban. A svédek inkább arra fektetik a hangsúlyt, hogy a fertőzés elkerülése érdekében hozott információkról tájékoztassanak. Itt az emberek tiszteletben tartják az állam szociális rendszerét, erre támaszkodnak“

 

– magyarázta Vladimír.

 

Elmondása szerint azok az éttermek és bárok továbbra is nyitva tartanak, amelyeknek a kapacitása 500 férőhelyig terjed. Az iskolák szintén működnek, a gyerekek iskolába járnak.

 

Tény, hogy a halálos áldozatok száma növekszik, és olyan információk is megjelentik, miszerint a svédeknek szigorítaniuk kellene az óvintézkedéseken.

 

 „Szó volt arról, hogy a legveszélyeztetettebb részt (Stockholmot), ahol a legtöbb fertőzött van lezárják, de eddig még nem történt meg. Meglátjuk mi lesz, de jó lenne, ha már túl lennénk az egészen“

 

– zárta le Mudrík.

 

SME

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.