Nyitókép forrása: ft.com

 

Akár 60 százalékkal több halálos áldozata lehet az új típusú koronavírusnak, mint a hivatalos statisztikák mutatják – írja a Financial Times 14 ország idei és korábbi éveinek halálozási adatainak összevetése alapján. Egyszerű matek, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni.

 

Már az elején érdemes leszögezni, hogy ahány ország, annyiféle statisztikai kategória. Nagy-Britanniában csak a kórházban elhunyt és pozitívan tesztelt betegeket tartják a COVID-19 áldozatainak. Szlovákiában boncolást, vagy post mortem vizsgálatot rendelnek el, ha több krónikus betegségben szenvedett az áldozat, és megvizsgálják, milyen szerepet játszott halálában a koronavírus.

 

A Financial Times 14 ország hivatalos adatait vizsgálta úgy, hogy vette az idei április és március általános heti halálozási mutatóit, és összehasonlította a korábbi évek márciusi és áprilisi mutatóival. Természetesen az igazolt haláleseteket levonták az idei adatokból. Az eredmény: Dánia kivételével minden országban több mint gyanúsan magas eltéréseket találtak.

 hirdetes_810x300  

 

Akár 60 százalékkal többen veszthették életüket a járványban, mint azt a hivatalos statisztikák állítják.

 

Ausztria értéke nem meglepő, csak alig 12 százalékkal ugrott meg a heti halálozások száma, Belgiumban azonban 60 százalékkal, Angliában és Walesben 37 százalékkal, Olaszországban 90 százalékkal, Hollandiában 42 százalékkal. Több ezerrel, egyes esetekben több tízezerrel nőtt a heti halálozások száma, mint az előző évek átlaga, amit nehéz nem a COVID-19 számlájára írni.

 

Nyilván vannak köztük olyanok, akik arra fizettek rá, hogy a járvány miatt nyomás alá került egészségügy okán nem kaptak időben ellátást. Az összefüggés azonban elég nyilvánvaló.

 

Még érzékletesebb számokat mutatnak a járványokkal leginkább érintett városok mutatói. A spanyol fővárosban, Madridban 161 százalékkal nőtt a heti halálozások száma (ez plusz 10 ezer főt jelent), New York City esetében az ugrás csaknem 300 százalék, Londonban 96 százalékos, a járvány egyik korábbi gócpontjában, Bergamoban 463 százalék.

 

A Financial Times szerint, ha a tizennégy országban talált nem regisztrált haláleseteket hozzászámolnánk a hivatalos adatokhoz, akkor nem 200 ezer, hanem 318 ezer emberéletet írnánk a SARS-CoV-2 számlájára.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!