Nyitókép: GettyImages

 

A XXI. Század Intézet a tisztánlátás érdekében összesítette a rendelkezésre álló adatokat az Európai Unió tagállamaiból. Megvizsgálta, hogy az egyes uniós tagállamokban hány esetet regisztráltak, mennyi jelenleg az aktív eset, illetve hogy hányan haltak meg a járvány következtében.

 

Fertőzöttek száma

 

 hirdetes_810x300  

A lakosságszám arányában a legtöbb megbetegedést Luxemburgban regisztrálták, itt százezer lakosra több mint 600 koronavírusos eset jut. Szintén kiemelkedően magas a lakosságszámhoz viszonyítva a megbetegedettek száma Spanyolországban, Belgiumban, Írországban és Olaszországban. Spanyolországban és Belgiumban jóval 400 felett, míg a másik két országban jóval 300 felett van a százezer lakosra jutó megbetegedések száma.

 

Forrás: XXI. Század Intézet

 

A járvány megfékezésében a legsikeresebbek a közép-európai országok voltak

 

A lakosságszámhoz viszonyítva a legkevesebb fertőzött Bulgáriában és Görögországban van, de szintén rendkívül alacsony a fertőzöttségi szint Szlovákiában és Magyarországon is. Ezekben az országokban kevesebb, mint a lakosság 0,03 százaléka kapta el a koronavírust a regisztrált adatok alapján, ez százezer lakosra vetítve kevesebb, mint 30 fertőzött személyt jelent. Szintén jól vizsgázott a többi V4 ország, hiszen Lengyelország és Csehország is a jobban teljesítő országok között foglal helyet.

 

Aktív esetek száma

 

A járvány terjedése mellett folyamatosan gyógyulnak meg és hagyják el a kórházakat a korábban megfertőződött személyek. Ezért az aktív, tehát a jelen pillanatban is kezelés alatt álló személyek száma mutatja meg a legjobban, hogy milyen terhelés alatt állnak aktuálisan az egyes egészségügyi rendszerek Európában.

 

A százezer főre jutó aktív esetek száma messze Belgiumban a legmagasabb, jelenleg százezer lakosra közel 250 ilyen fertőzött személy jut ebben az országban. Szintén kiemelkedően magas nyomás helyezkedik a portugál, a holland, a spanyol, az ír és az olasz egészségügyi rendszerre. Ezekben a tagállamokban 200 körül van az aktív esetek száma százezer lakosra vetítve.

 

A sikeres válságkezelésnek köszönhetően jóval alacsonyabb az egészségügyi terhelés Bulgáriában, Görögországban, Szlovákiában és Magyarországon, amely országokban százezer lakosra húsznál is kevesebb aktív eset jut. Szintén jó a helyzet több régióbéli országban, például Horvátországban, Ausztriában és Lengyelországban is alacsony az aktív esetek száma.

 

Forrás: XXI. Század Intézet

 

Elhunytak száma

 

A járvány elleni védekezés sikerességét leginkább az elhunytak számának alakulásával lehet mérni. Az adatokból jól látszik, hogy azokban az országokban kiugróan magas a halálozások száma, ahol a járványgörbét a kormány nem tudta laposan tartani.

 

A százezer lakosra jutó elhunytak száma Belgiumban a legmagasabb (61,9 fő), de nem sokkal jobb a helyzet Spanyolországban (49,4 fő), Olaszországban (44,1 fő) és Franciaországban (34,1 fő) sem.

 

Magyarországon a százezer lakosra jutó koronavírusban elhunyt személyek száma 2,9 fő. Ezzel a legalacsonyabb értékekkel rendelkező országok között foglal helyet. A legkevesebb halott a lakosságszám arányában Szlovákiában van, ahol csupán 18 ember halt meg eddig a járvány következtében.

 

Forrás: XXI. Század Intézet

 

XXI. Század Intézet

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.