Nyitókép forrása: inforadio.hu

 

A Kim Dzsongun észak-koreai vezető egészségi állapotával kapcsolatban elindult több héten át tartót találgatás után tegnap (pénteken) a KCNA állami hírügynökség közölte, hogy Kim részt vett egy műtrágyagyár befejezése alkalmából szervezett ünnepségen Phenjantól északra. Az északi-koreai állami tévé április 11. óta nem közölt semmilyen információt Kim Dzsongunról.

 

A jelentés szerint Kim átvágta az ünnepi szalagot az eseményen, mire „éljenzésben tört ki a tömeg”. Az eseményen Kimről mosolygós képek készültek, de sem a hír, sem a fényképek valódiságát nem lehet igazolni az elzárt diktatúrán kívülről – írja a Reuters hírügynökség.

 

Az ünnepségen az uralkodó párt, a helyi vezetők és a párt képviselői arcmaszkban, nagyobb távolságban álltak a pódiumtól, ahol Kim és legközelebbi munkatársai tartózkodtak. Észak-Korea hivatalosan egyetlen koronavírusos esetet sem ismert el, de szigorú intézkedéseket vezetett be a járvány feltartóztatására (az ő megfogalmazásukban, megelőzésére).

 hirdetes_300x300  

 

Kim mellett ott állt az utóbbi hetekben rendkívül nagy népszerűségnek örvendő húga, Kim Jo Dzsong, akiről sokan már úgy beszéltek, hogy Észak-Korea új vezetője is lehetne Kim Dzsongun halála esetén. Ott volt még Pak Pongdzsu, a kabinet miniszterelnöke, Kim Dzsirong első főtanácsadója.

 

A KCNA által közzétett fotó

 

Nem alaptalan spekulációk

 

Kim Dzsongun hetekre eltűnt a nyilvánosság elől, az állami hírügynökség pedig semmilyen információt nem adott ki állapotáról. Annyit lehetett tudni, hogy április 12-én kardiovaszkuláris műtéten esett át, az állami tévé pedig csak április 20-án jelentette be, hogy felépült a műtét nehézségeiből. Egyesek már halálhírét keltették. Köztudott volt ugyanis, hogy a láncdohányos, kórosan elhízott Kim Dzsongun egészsége egyre gyengébb, nagyapja és apja pedig szintén infarktusok miatt halt meg.

 

A most megjelent, műtrágyagyárban készült felvételeket egyelőre fenntartásokkal fogadják a világ országai. A tajvani nemzetbiztonsági főnök például a minap azt mondta egy parlamenti meghallgatáson, hogy Kim „beteg”, és fel kell készülni egy hatalmi vákumra Észak-Koreában.

 

Itt érdemes megjegyezni, hogy Kim halála legalább annyira veszélyes, mint uralkodása: egy vezető nélkül maradt, polgárháborúba sodródó Észak-Korea rengeteg kockázatot jelent, hiszen nukleáris arzenállal rendelkezik.

 

Néhány nappal ezelőtt az Észak-Koreából Dél-Koreában dezertáló, majd parlamenti képviselővé választott Ji Seong-ho azt állította, hogy tudomása szerint Kim Dzsongun 99 százalékos bizonyossággal meghalt, és hogy ezen a hétvégén jelentik be halálát. Ezután reppentek fel azok a híresztelések, miszerint Kim csak a koronavírus elől bújt el vidéki nyaralójában.

 

Nem véletlenül választotta ezt a műtrágyaüzemet

 

Kim Dzsongun megjelenése a Szuncson műtrágyaüzemben nem véletlenszerű választás. A Reutes hírügynökség közlése szerint a gyár nem bevallottan aktív szerepet vállal az észak-koreai urán-termelésben, vagyis az ország atomprogramját erősíti. Kim Dzsongun ottani szereplése egyértelmű jelzés lehet arra, hogy az ország (erőt mutatva) folytatja nukleáris programját.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!