Nyitókép: lefigaro.fr

 

A világ nagy, eddig komoly koronavírus fertőzéssel súlytott országaiban lassan visszaszorulóban van a pandémia. Olaszország, Franciaország, a Benelux-államok, Nagy-Britannia és Törökország is javuló mutatókról számol be.

 

„Távozóban” a vírus az olasz járványszakértők szerint

 

Olaszországban negyedére esett vissza a Covid-19 fertőzés miatt intenzív osztályon kezeltek száma a tetőzés időszakához képest, valamint folyamatosan csökken a halottak napi száma a polgári védelmi hatóság vasárnap esti adatai szerint. Giuseppe Conte kormányfő kijelentette, az olaszok készülhetnek a nyaralásra.

 hirdetes_810x300  

 

A halottak száma 165 volt az egy nappal ezelőtti 194-hez képest. Ezzel a járvány halálos áldozatainak száma elérte a 30 560-t. A halottak száma az utóbbi két napban kétszáz alatt maradt, és csökkenő tendenciát mutat. Az egészségügyi szakértők úgy látják, a halottak napi száma végre elkezdett apadni. Ez az adat csökkent a leglassabban a járványgörbe lefelé ívelésének időszakában.

 

Benelux-államok

 

A járvány lassulásáról számoltak be a Benelux-államok illetékes hatóságai. Egy hét alatt mintegy felére esett vissza a fertőzéssel újonnan nyilvántartásba vettek napi száma. A halálesetek, és a kórházi ápolásra szorulók mutatója szintén csökkenő tendenciát mutat. Kórházba egyre kevesebb embert szállítanak Belgiumban, az elmúlt 24 órában 84-et, mely adat mintegy fele az egy hete közzétett számoknak.

 

Hollandiában a helyi közegészségügyi intézet (RIVM) a járvány további lassulásáról adott hírt. Míg egy héttel ezelőtt még napi 450 körül mozgott a fertőzéssel újonnan regisztráltak száma, addig szombatról vasárnapra 245 ember esetében mutatták ki a kórokozót. Az országban 42 627 emelkedett az igazolt fertőzöttek száma, ami mintegy kétezerrel haladja meg az egy héttel ezelőtt közölt adatokat. Két hete még mintegy háromezer volt az egy hét alatt frissen igazolt fertőzöttek száma. Csökkent a halálesetek száma is.

 

Luxemburgban szintén tovább lassult a vírus terjedése.

 

Franciaország

 

Franciaországban az elmúlt 24 órában hetvenen veszítették életüket a koronavírus-járvány miatt, ilyen alacsony napi halálozásra a március 17-én kezdődött általános karantén kezdete óta nem volt példa – közölte vasárnap este a francia egészségügyi minisztérium néhány órával a kijárási korlátozások fokozatos feloldásának éjfélkor esedékes megkezdése előtt.

 

A franciák hétfőtől már igazolás nélkül is kimehetnek az utcára, és a lakóhelyük körüli 100 kilométeres körzetben szabadon mozoghatnak, azon túl viszont csak halaszthatatlan ügyben és igazolással mehetnek. A boltok kinyithatnak, de Párizsban a bevásárlóközpontok egyelőre határozatlan ideig zárva maradnak, és a vendéglátóipari egységek, mozik, színházak, nagyobb múzeumok, sportlétesítmények sem látogathatók még. A maszkviselés a tömegközlekedési járműveken kötelező lesz.

 

Törökország

 

Törökországban vasárnap az új koronavírus-járvány gyógyultnak minősített eseteinek a száma meghaladta az igazolt fertőzöttek kétharmadát.

 

Az elmúlt napban 1542 ember szervezetében mutatták ki a kórokozót, így a regisztrált fertőzöttek száma 138 657-re emelkedett, míg a gyógyultak száma 3211-gyel 92 691-re nőtt. A vírus terjedésének volumene április 11. óta csökken, aznap 5138 embernél állították fel a diagnózist.

 

Továbbra is le van zárva azonban a személyforgalom előtt 31 tartományból 24 – köztük Isztambul és Ankara, miközben elérhetővé vált egyebek mellett a külföldi turisták körében is népszerű Antalya, Mugla és Aydin.

 

Nagy-Britannia

 

Nagy-Britanniában a jövő héttől elkezdődhet a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások enyhítése, de a folyamat nagyon fokozatos lesz, és az enyhítési lépések feltétele az, hogy folyamatosan javuljanak a járványügyi mutatók – mondta vasárnap este a brit miniszterelnök.

 

Johnson az építőipari és a feldolgozóipari munkavállalókat említette azok között, akikre ez az enyhítés kiterjed, de közölte: a kormány őket is arra buzdítja, hogy ne tömegközlekedési eszközökkel, hanem autóval, illetve ha lehetséges, gyalog vagy kerékpárral közlekedjenek.

 

A kormányfő bejelentette azt is, hogy szerdától már nemcsak naponta egy rövid testmozgás céljából, hanem korlátlanul lehet a szabadban tartózkodni, lehet napozni, sportolni a parkokban, sőt autós kirándulásokat is lehet tenni, de együtt továbbra is csak az egy háztartásban élők tartózkodhatnak közterületen.

 

Johnson részletek nélkül közölte ugyanakkor azt is, hogy hamarosan karanténszabályok lépnek érvénybe azokra, akik repülőgéppel érkeznek Nagy-Britanniába.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!