Nyitókép forrása: politico.eu

 

Emmanuel Macron francia elnök pártja, az LREM (Köztársaság – Lendületben) létszáma megcsappant. A kormánypárt frakciójából több elégedetlen politikus kivált, és külön képviselői klubot hozott létre. Macronék akár el is veszíthetik a parlamenti többséget – írja a France 24.

 

A LREM-ből összesen 7-en léptek ki, és csatlakoztak az újonnan létrehozott „Környezetvédelem, demokrácia és szolidaritás” névre keresztelt frakcióhoz, amelynek a más pártokból érkezőkkel együtt összesen 17 képviselője lesz – köztük az egykori magabiztos Macron-támogató, Cédric Villani is.

 

A francia nemzetgyűlésben a kormánypárt eredetileg 314 helyet birtokolt, mára már csak 288-at, ami egy mandátummal kevesebb is az egyszerű parlamenti többségtől. A gyakorlatban azonban ez még nem jelentheti a kormányzás végét, a LREM továbbra is számíthat a többi centrista frakció 46 képviselőjének támogatására.

 hirdetes_300x300  

 

A sajtó számításaitól egyébként jóval kisebb veszteségeket szenvedett el Macron pártja – a francia lapok 58 képviselő távozását jósolták. Hogy ez nem következett be, arra utal, hogy Macronnak sikerült megállítania a pártból való kiáramlást.

 

A LREM centrista-baloldali párt, amely azonban olyan kényes kérdéseket is megnyitott, amelyek alaposan megtépázták a népszerűségét: nyugdíjreform, munkatörvénykönyv és az életszínvonalat megdrágító adók bevezetése. A választók számáéra nagy csalódást jelentett, hogy Macron és a LREM a kisemberek helyett a nagyvállalatok és az elit képviselőiként vislekedtek – a bevezetett intézkedések zöme a középosztályt és a kisembert sújtotta, miközben a vagyonos rétegek mentesültek bizonyos adónemek alól. A most távoz képviselők „balosabb” politikát követeltek a LREM-től.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!