Nyitókép forrása: CNBC.com 

 

Nagy-Britanniában belpolitikai válságot eredményezett, hogy Boris Johnson miniszterelnök legfontosabb Brexit-tanácsadója megsértette a járványügyi korlátozásokat. Az ügy miatt Johnson egyik minisztere is lemondott hivataláról.

 

Dominic Cummings, a Brexit-stratégia központi személyisége kétszer is megsértette a rá vonatkozó kijárási korlátozásokat és a kéthetes karantént is. Vasárnapi, baloldali sajtójelentések szerint március végén a koronavírusos tüneteket Cummings és felesége 400 kilométert utaztak Londontól Durham megyébe.

 

Az ügy nagy botrányt kavart, és a brit kormányfő külön megbeszélésre hívta Cummingsot, hangsúlyozva, hogy egy nagyon komoly ügyről van szó. Csakhogy Johnson vasárnapi sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy Cummingsnak nem volt más választása, minthogy szüleinél helyezze el négy éves gyermekét, ha őt és feleségét a kór ágyhoz kötné. Elvileg ezzel meg is magyarázták volna az előírások megsértését.

 hirdetes_810x300  

 

Csakhogy a Johnson kormányával, és főleg a Brexittel kritikus baloldali lapok azt állítják, hogy Cummings nem töltötte ki a tizennégy napos karantént, már április 12-én elhagyta a házát.

 

Johnson cáfolta ezeket az értesüléseket, de a médiafelhajtással párhuzamosan az ellenzéken kívül a egynémely konzervatív képviselő is Cummings lemondását követelte.

 

Douglas Ross skóciai államtitkár kedden bejelentette lemondását. Mint mondta, az elmúlt néhány nap eseményei miatt döntött így. Nehezményezte, hogy Cummings olyan döntését hagyták jóvá utólag, amivel mások nem rendelkeztek.

 

„Vannak olyan választóim, akik nem tudtak elbúcsúzni a szeretteiktől. Családok, akik nem tudtak együtt gyászolni, emberek, akik nem látogathatták beteg rokonukat, mert követték a kormány útmutatását. (…) Ezek után nem tudom azt mondani nekik, hogy ők tévedtek, és a szabályt szegő kormánytanácsadónak van igaza”

 

fogalmazott Ross.

 

Cummings nem véletlenül került össztűz alá. Elképesztően befolyásos személyiség, aki bár nem tagja a Konzervatív Pártnak, a kormányzati stáb csúcsvezetője – miniszteri szék nélkül. Még a személyi döntésekbe is beleszólása van, nem csoda, ha párton belül is sok ellenséget szerzett. Sokak szerint ő kényszerítette ki Sajid Javid korábbi pénzügyminiszter távozását is Johnson új kormányalakításakor.

 

Cummings egyúttal a brit EU-tagság ellen kampányoló legnagyobb csoport, a Vote Leave vezéralakja, hatalmas szerepe volt a távozni akarók győzelmében a 2016-os Brexit-népszavazáson.

 

Most már „hülye ötletnek” tartja a Brexitet a Brexit-kampány főszervezője

 

BBC, CNBC, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!