Nyitókép forrása: president.gov.by

 

A szlovák külügyminisztérium behívatta Fehéroroszország pozsonyi nagykövetét Alekszandr Lukasenka belorusz elnök kijelentése miatt. Lukasenka elég vehemensen nyilatkozott Jozef Migaš, minszki szlovák nagykövet visszahívásával kapcsolatban.

 

Jozef Migaš, aki több smeres felsővezetői pozíciót is bejárt már, a 70-es években tudományos kommunizmust tanult a kijevi egyetemen. Volt az orosz Sberbank tanácsadója is. Korábban Moszkvában, majd 2016-tól Minszkeben volt nagykövet.

 

Az EU tagállamaiból a magyar nagyköveten kívül egyedül ő volt jelen a fehérorosz katonai parádén, Brüsszel kifejezett ajánlása ellenére. Ám az ajánlás a koronavírus-járvány miatt fogalmazódott meg, ennek ellenére Migaš nem jelezte a szlovák külügynek, hogy részt fog venni a parádén.

 hirdetes_300x300  

 

Mikor megkérdezték tőle, miért mulasztott el egyeztetni a kérdésben a külügyminisztériummal, a 66 éves Migaš azonnal benyújtotta lemondását, állítása szerint a külügy kampányt folytat ellene. És hogy mennyit fogott fel a történtekből a belorusz elnök, Alekszandr Lukasenka?

 

Pénteken, a szerb nagykövettel folytatott találkozó sajtótájékoztatóján úgy kommentálta az esetet:

 

„Ez nemzetközi botrány. Ő egy hazafias családban nőtt fel. Amennyire én tudom, apja harcolt a nácik ellen, partizán volt. Hogyan kritizálhatták őt”

 

idézte Lukasenkát a News.ru orosz portál.

 

Lukasenka kijelentésére reagálva a szlovák külügy behívatta a belorusz nagykövete és tiltakozó jegyzéket adott át neki amiatt, hogy a belorusz elnök „rosszul interpretálta Migaš távozásának körülményeit”. Ezzel arra céloznak, hogy Migaš önként távozott, nem pedig visszahívták. Egyúttal felszólították a belorusz felet, hogy a jövőben tartózkodjon a valóságnak nem megfelelő kijelentésektől.

 

A hivatalos állásfoglalás szerint „megmelítették neki, hogy a szlovák kormány és külügyminisztérium mindenkit megtisztelt, aki részt vett Szlovákia fasizmus alóli felszabadításában 75 évvel ezelőtt, beleértve a fehéroroszokat is”.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!