Nyitókép forrása: wsj.com

 

A svéd pénzügyminiszter, Magdalena Andersson szeirnt sosem volt az a kormány célja, hogy gyenge járvány elleni stratégiát alkalmazzon, csak azért, hogy megkímélje a gazdaságot. Svédország jelenleg a világ egyik legrosszabb halálozási mutatóival rendelkezik, a későn jövő van elégtelen korlátozó intézkedések miatt a járvány elhúzódni látszik a skandináv országban.

 

Ha konkrét beutazási korlátozásokat külön a svédekre nem is foganatosítanak Európa többi országában, nem is sietnek megkönnyíteni a Svédországból való beutazást. Friss példa Szlovákia, amely 16 ország esetében törölte el az utazási korlátozásokat, köztük van Finnország, Norvégia és Dánia is – de Svédország nincs.

 

A korábbi narratíva úgy hangzott a svéd kormány részéről, hogy nincs értelme gazdasági károkat okozó korlátozó intézkedéseket bevezetni, mivel a koronavírus-járvány úgyis elhúzódik, így nem az üzletek és kocsmák bezárása a megoldás.

 hirdetes_810x300  

 

Ma már másképp nyilatkoznak a svéd illetékesek – miután kiderült, hogy bár az első negyedévet és 0,9 százalékos pluszban abszolválta az gazdaság, addig a második negyedév olyan szörnyűnek ígérkezik, hogy az éves GDP-csökkenés 7 százaléknál is nagyobb lesz.

 

A svéd pénzügyminiszter kijelentette, országa a második világháború óta nem látott recesszióval kénytelen szembenézni, és jelezte, hogy a foglalkoztatás zsugorodása folytatódni fog.

 

A kormány gyenge járványügyi intézkedései miatt a koronavírus közel ötezer ember halálát okozta Svédországban, jórészt azért, mert az idősotthonok későn kaptak védőfelszerelést. A kormány járványügyi stratégiáját a lakosság több mint fele hibásnak tartja, a kormánypártokba vetett bizalom húsz százalékponttal esett vissza.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!