Nyitókép forrása: politico.eu

 

Brit minisztereket azzal vádolják, hogy szándékosan elhallgatták a járvány súlyosságát a tényleges napi halálozási adatok elhallgatásával. A sajtótájékoztatókon állítólag kisebb számokról számoltak be a valós adatok helyett.

 

Legalábbis a baloldali Th Guardian brit lap szerint. A konzervatív Boris Johnson kormánya azután került médianyomás alá, hogy a brit Nemzeti Statisztikai Hivatal közzétette saját statisztikáit, ami szerint áprilisban, 22 napon keresztül több mint 1000 volt a  COVID-19-ben életüket vesztők száma.

 

Mindeközben az érintett időszak alatt a legnagyobb napi halálozási adat, amit a miniszterek közöltek a nyilvánossággal sosem volt több 980-nél.

 hirdetes_300x300  

 

Április elején például az egészségügyi miniszter által közölt napi halálesetek száma háromszor volt kisebb, mint a statisztikai hivatal szerint. A jelentős különbségek hátterében az áll, hogy a kormány csak a kórházakban életüket vesztő betegeket igen, de az idősotthonokban és szociális intézményekben elhunyt betegeket nem vette számításba.

 

A brit kormány álláspontja szerint az általuk közzétett halálozási statisztikák transzparens módon kerültek kiszámításra, a különbségek olyan gócpontokból származtak, amelyekre a kormánynak napi szinten nem volt rálátása.

 

Nagy-Britanniában hivatalosan 42 ezer halálos áldozata van a koronavírus-járványnak, ami Európában a legrosszabb, világviszonylatban pedig (az USA és Brazília után) a harmadik legrosszabb halálozási statisztika.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!