Nyitókép forrása: dw.com

 

A nyugatnémet Gelsenkirchen városában Vlagyimir Iljics Lenin szobrot avattak fel szombaton, amelyet a kicsi Marxista-leninista Német Párt (MLPD) állíttatott. A kétméteres szobrot 1957-ben, Csehszlovákiában készítették.

 

Ez az első Lenin-szobor, amelyet az egykori Nyugat-Németország területén állítottak fel.

 

A szobrot épp azokban az időkben avatják fel, amikor világszerte több országban a rasszizmus és rendőri brutalitás elleni harc jegyében ellentmondásosan megítélt történelmi személyiség szobrait döntik le a tüntetők. Nem mellesleg 30 éve bomlott fel a kommunista világ.

 hirdetes_300x300  

 

Beszámolók szerint a szoboravatón több százan vettek részt, előkerültek a vörös zászlók, a levegőben pedig sült kolbász illatát lehetett érezni.

 

„A kapitalizmus kritikája és a szociális alternatíva keresése ma is mindenhol zajlik. MI azt bíráljuk, hogy nem indult semmilyen nyilvános vita a szocializmusról, mint lehetséges alternatíváról”

 

fogalmazott az MLPD vezetője, Gabi Fechtner. Majd hozzátette:

 

„Egyértelműen véget ért az a kor, amikor rasszistákat, antiszemitákat, fasisztákat, antikommunistákat és a múlt más túlélőit ábrázoló szobrokat állítottak”

 

mondta.

 

A város vezetése és a városi képviselőket adó erősebb pártok nem üdvözlik a Lenin-szobor állítását, antidemokratikus szimbólumnak tartják. A város megpróbálta megakadályozni a szobor felállításának engedélyeztetését, de a münsteri kerületi bíróság felülbírálta a városi vezetést, amely arra hivatkozott, hogy a szobor rombolja a környező épületek történelmi értékét…

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!