Nyitókép: a Sme rodina facebook-oldala

 

A regionális kapcsolatok, a nemzeti közösségek erősítése és az uniós érdekérvényesítés területén is erősödhet Magyarország és Szlovákia együttműködése – mondta Kövér László, az Országgyűlés kedden Budapesten.

 

Frissítve 16:17-kor

 

Kövér László az Országházban fogadta Boris Kollár szlovák házelnököt, majd a tárgyalásukat követő közös sajtónyilatkozatban kiemelte: egyetértettek abban, hogy az elmúlt időben egyébként is sikeres regionális együttműködést, a visegrádi csoportot (V4) igyekeznek a maguk eszközeivel még sikeresebbé tenni.

 hirdetes_810x300  

 

Emellett abban is egyetértettek, hogy a nemzeti közösségeknek fontos összekötő szerepe, ereje van – közölte. Hozzátette: az új szlovák kormány hivatalba lépése óta eltelt idő reményre ad okot, hogy a nemzeti közösségek tekintetében is fejlődést érhetnek el.

 

forrás: a Sme rodina facebook-oldala

 

Úgy látja, lényeges a két ország együttműködése az Európai Unió jövője szempontjából is. Az EU Magyarország és Szlovákia, valamint a két országban élők számára is egy olyan érdekérvényesítési keretet jelent, amelyben jobban megtalálhatják a boldogulásukat, de mivel az unióban vannak régi és új, nagy és kicsi, erős és kevésbé erős tagállamok, fontos, hogy egymást segítve, együttműködve próbálják meg a nemzeti érdekeiket érvényesíteni, mert így nagyobb súlyt képviselnek – mutatott rá Kövér László.

 

A szlovák házelnök hangsúlyozta: országa célja a jószomszédi kapcsolatok kiépítése Magyarországgal.

 

forrás: a Sme rodina facebook-oldala

 

Emlékeztetett: első hivatalos útja Prágába vezetett, a második Budapestre, amivel azt kívánta jelezni, hogy mennyire fontosak a legközelebbi szomszédok, és milyen jók a velük ápolt kapcsolatok.

 

Úgy vélte, mindkét ország alapvető érdeke, hogy a szoros együttműködést a V4-en belül is fenntartsák. Kitért rá: sok kérdésben egyetértettek magyar partnerével, ami azt bizonyítja, hogy továbbra is nagyon jók lehetnek a magyar-szlovák kapcsolatok.

 

forrás: a Sme rodina facebook-oldala

 

Boris Kollár később, a közösségi hálón megjelent összegzésében megjegyezte, hogy az egész találkozó kellemes és barátságos hangvételű volt, és már várják, hogy Kövér Lászlót is vendégül láthassák Pozsonyban.

 

Érdemes rámutatni, hogy az MKP korábbi elnöke, Berényi József, aki nem is olyan régen Igor Matovič társaságában érkezett a magyar fővárosba hivatalos látogatásra, ma Boris Kollár budapesti delegációjának is tagja volt.

 

A Kövér Lászlónál tett látogatás után Boris Kollár Orbán Viktor miniszterelnökkel is tárgyalóasztalhoz ült.

 

forrás: Orbán Viktor facebook-oldala

 

forrás: Orbán Viktor facebook-oldala

 

forrás: Orbán Viktor facebook-oldala

 

forrás: Orbán Viktor facebook-oldala

 

MTI, körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.