Nyitókép: time.com

 

Frissítve: 08.38 Az Egyesült Államok hivatalosan is megerősítette, hogy kilép az Egészségügyi Világszervezetből (WHO), értesült a DPA és az AFP magas rangú amerikai és ENSZ forrásokra hivatkozva. Bob Menendez demokrata szenátor a Twitteren azt írta, hogy az elnök a lépésről már tájékoztatta a Kongresszust.

 

Trump az elmúlt hónapokban több támadást is intézett a WHO ellen, mely az ENSZ egyik ügynöksége. Többek között azzal vádolva őket, hogy Kína befolyása alatt állnak, és hogy rosszul kezelték a COVID-19 járványt.

 

A DPA szerint az amerikai elnök hétfőn írásban tájékoztatta a készülő lépésről António Guterres ENSZ főtitkárt. Stéphane Dujarric ENSZ szóvivő szerint az USA távozása a WHO-ból 2021. július 6-án lép életbe.

 hirdetes_300x300  

 

Trump már áprilisban bejelentette, hogy az USA felfüggeszti a WHO finanszírozását, amíg hivatala nem rendezi viszonyát a szervezettel. Majd néhány héttel később először kilátásba helyezte, hogy állandó jelleggel felfüggeszti a finanszírozást, amennyiben a WHO nem reformálja meg önmagát. Nem pontosította azonban, hogy mire is gondol. Továbbra is hangoztatta, hogy a WHO-nak az eddigieknél világosabban kellene deklarálnia függetlenségét Kínától. Amerika volt a WHO legnagyobb anyagi támogatója. Tavaly 893 millió dollárt költött a működésére, mely a szervezet összköltségvetésének 22 százalékát jelentette.

 

Trump álláspontját a világ egészségügyi szakértői és az ellenzéki demokraták is keményen bírálják. Szerintük rövidlátó lépésről van szó, és úgy vélik, nem szerencsés épp a koronavírus-járvány közepén akadályozni az Egészségügyi Világszervezet tevékenységét.

 

Az amerikai elnök azzal vádolja Kínát, hogy a járvány kirobbanásának kezdetén visszatartotta az információkat a világ egészségügyi szakértői előtt, egyes adatokat pedig egyenesen eltitkolt. Szerinte így Peking felelős a jelenlegi helyzetért, a vírus elterjedéséért és annak masszív hatásáért a világgazdaságra nézve.

 

Trump szerint a WHO túlságosan bízott Kínában, és nem ellenőrizte kellőképpen az információkat, így szintén felelősséggel tartozik.

 

Megfigyelők szerint azonban Trumpot kemény kritika éri az USA-ban, amiért a vírus kitörésének kezdetén bagatellizált, szisztematikusan megkérdőjelezte a probléma fontosságát annak gazdasági következményeitől tartva. Az amerikai kormány emiatt túl későn reagált a vírus terjedésére, azt is lassan és szervezetlenül. Amikor pedig az ország világelső lett a fertőzések és az elhalálozások számában, az amerikai gazdaság pedig mély recesszióba zuhant, elemzők szerint Trump elkezdte Kínát és a WHO-t vádolni.

 

Az USA már korábban bejelentette, hogy a WHO-nak szánt pénzösszeget más nemzetközi egészségügyi projektekre fordítja.

 

Kedden este Joe Biden, a demokraták várható elnökjelöltje közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozta: választási győzelme esetén, elnöksége „első napján” semmisnek nyilvánítja Trump kilépésről szóló döntését.

 

„Az amerikaiak nagyobb biztonságban vannak, ha Amerika kötelezettséget vállal a világ egészségének erősítésében. Elnökségem első napján ismét csatlakozni fogok a WHO-hoz, és megerősítem a világban betöltött vezető szerepünket”

 

– fogalmazott Biden.

 

ČTK/MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.