Nyitókép: Stephanie Lecocq/AP

 

Az európai uniós tagállamok vezetői elfogadták az EU 2021 és 2027 közötti időszakra szóló keretköltségvetését és a koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi károk helyreállítását célzó pénzügyi csomagot – jelentette be Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a pénteken kezdődött uniós csúcstalálkozót követően, kedd hajnali Twitter-üzenetében.

 

Mark Rutte holland kormányfő azt szerette volna elérni, hogy bármely ország kérésére felfüggeszthessék a források kifizetését, az elfogadott szövegben végül ez nem így szerepel. Csak kivételes esetekben, ha a források elköltése eltér az eredeti céloktól, akkor kérhetik a Tanács elnökét, hogy a történteket vigye az uniós testület elé, és ott vitassák azt meg.

 

 hirdetes_300x300  

Az Európai Unió 2021–2027 közötti költségvetése 1074 milliárd euró, melyet egy 750 milliárd eurós helyreállítási alappal egészítenek ki. Ebből 390 milliárd euró vissza nem térítendő támogatás lesz (eredetileg 500 milliárd lett volna), a maradék összeget – 360 milliárd eurót – pedig kölcsönként vehetik fel a tagállamok.

 

Orbán Viktor elérte, amit akart

 

Összességében egyértelmű magyar sikerrel zárult az eredetileg két naposra tervezett, végül négy hosszú napig tartó brüsszeli csúcs – írta az Origo.

 

Orbán Viktor elérte, amit akart, Magyarország a tervezettnél hárommilliárd euróval többet kap, és év végéig – mint azt Angela Merkel megígérte – lezárják a hetes cikkely szerinti eljárást.

 

 

A túlzás nélkül páratlanul hosszú és nehéz tágyalás után kiderült: Magyarországot nem tudják zsarolni, mert a tárgyalások során sikerült elérni, hogy a Magyarországnak járó pénzt politikai feltételekkel, politikai ellenőrzéssel nem kötik össze, csak és kizárólag financiális ellenőrzés lehet.

 

Matovič: Megszületett az egyezség

 

Igor Matovič szlovák kormányfő reggeli Facebook-posztjában számol be arról, hogy az uniós tagállamok vezetőinek végre sikerült egyezséget kötniük.

 

„113 Brüsszelben eltöltött óra után végre napvilágot látott az egyezség. Ez volt az elmúlt 20 év leghosszabb EU-csúcsa, Szlovákia számára pedig a legfontosabb. A tárgyalást rendkívül nehéz egyezkedések és háttérjátszmák jellemezték, de végül megszületett a megegyezés Szlovákia és az EU történelmének legnagyobb gazdasági beavatkozásáról.“

 

 

A négy napos tárgyalás alatt kisebb csoportokban éjszaka és nappal is folyamatosak voltak a tárgyalások. Az úgynevezett takarékos négyek mereven ragaszkodtak álláspontjukhoz a pénzek elosztásával kapcsolatban, köztük volt a Magyarországot támadó Hollandia is.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.