Nyitókép forrása: Euronews.com

 

Nem sokkal letartóztatása előtt lemondani készült Szergej Furgal, a Habarovszki terület volt kormányzója, akit azzal vádoltak meg, hogy másfél évtizeddel ezelőtt bérgyilkosságokat szervezett meg – jelentette ki Vlagyimir Zsirinovszkij, az orosz Liberális Demokrata Párt vezetője szerdán az orosz parlamentben.

 

Furgal a Zsirinovszkij vezette, az elnevezésével szemben valójában nacionalista és jobboldali Liberális Demokrata Párt tagja.

 

„A kormányzó már arra készült, hogy kedden Moszkvába jöjjön és megírja önkéntes lemondását” – hangoztatta Zsirinovszkij.

 

Furgalt július 9-én, csütörtökön vették őrizetbe a távol-keleti Habarovszkban, és még aznap Moszkvába szállították. Pártjának vezetője először azzal fenyegetőzött, hogy a liberális demokrata parlamenti frakció visszaadja mandátumát, de aztán inkább csitítani igyekezett a kormányzó letartóztatása miatt a távol-keleti nagyvárosban július 11. óta minden nap ismétlődő tüntetéseket.

 

Zsirinovszkij szerdán a parlamentben azt mondta, hogy pártja tisztelettel viszonyul „az elnöki bizalom elvesztése” címén hétfőn lemondatott Furgal kormányzói tevékenységéhez. Nem kívánta kommentálni a politikus elleni vádat, de megjegyezte, „lehet, hogy az ügyet valamilyen módon le fogják zárni”.

 

Arra kérte a Habarovszki terület lakosait, hogy támogassák a terület élére Vlagyimir Putyin elnök által hétfőn kinevezett ügyvezető kormányzót, Mihail Gyegtyarjovot, aki eddig a sportbizottságot vezette a liberális demokraták színeiben az orosz parlament alsóházában. Gyegtyarjov kedden a távol-keleti régióba utazott a feladatkört átvenni, de az utcai tiltakozásoknak sem aznap, sem szerda nem szakadt vége.

 

Keddi helyszíni jelentések szerint Habarovszkban a tiltakozók egy részétől már elhangzott a Putyin és az új kormányzó lemondását sürgető követelés is. Gyegtyarjov azonban bejelentette, hogy marad és megígérte, hogy kiérdemeli a helyiek bizalmát. Egyúttal azt javasolta nekik, hogy tüntetés helyett hasznos munkára fordítsák az energiáikat.

 

Furgalt, a most 50 éves üzletember-politikust 2018-ban a szavazatok csaknem 70 százalékával választották meg kormányzónak. Meglepetésszerű győzelmét annak köszönhette, hogy Putyin elnöki újraválasztását követően a kormány váratlanul bejelentette a nyugdíjkorhatár emelését. A kormánypárt, az Egységes Oroszország 22-ből négy kormányzóválasztást bukott el abban az évben.

 

A leváltott kormányzó ártatlannak vallotta magát. Szerdai sajtóértesülések szerint felszólította ügyvédjeit, hogy küldjenek elmeorvost hozzá, ha azt hallanák, hogy beismerte az ellene felhozott vádakat.

 

A kormányzóválasztás jövőre esedékes a Habarovszki területen.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!