Pál
  • HUF: 357.60
  • USD: 1.22
  • 0 °C
  • 3 °C
Külügyek

Uniós számvevőszék: az EU-ból kiutasított illegális migránsok kevesebb mint 40 százaléka tér haza

2008 óta minden évben átlagosan félmillió embert köteleznek arra, hogy hagyja el az EU-t. De...

Nyitókép forrása: ft.com

 

Az Európai Unió elhagyására kötelezett illegális migránsok kevesebb mint 40 százaléka tér vissza hazájába vagy egy harmadik országba – olvasható a luxemburgi székhelyű Európai Számvevőszék kedden közzétett előzetes jelentésében.

 

Az unió pénzügyeit ellenőrző testület vizsgálatot folytat a migránsok visszatérésére irányuló szakpolitikáról és a harmadik országokkal a visszafogadás terén folytatott együttműködésről.

 

Az előzetes dokumentumból kiderül, hogy 2008 óta minden évben átlagosan félmillió embert köteleznek arra, hogy hagyja el az EU-t, mert szabálytalanul lépett be a területére vagy tartózkodott ott. Az érintetteknek azonban csak 38 százaléka tér vissza származási országába vagy abba az országba, ahonnan az EU-ba utazott. Az Európán kívülre irányuló visszatérések esetében ez az arány még a 30 százalékot sem éri el. A számvevők szerint a visszatérések alacsony arányának egyik okát a migránsok származási országaival való együttműködés nehézségei jelentik.

 

A jövő év elejére elkészülő jelentés mintegy 60 olyan, összesen 641 millió eurós projektet fog vizsgálni, amelyek a kiutasított migránsok visszafogadásához és visszailleszkedéséhez kapcsolódnak.     Az ellenőrzés során azzal a tíz származási országgal – Afganisztánnal, Marokkóval, Pakisztánnal, Irakkal, Algériával, Nigériával, Tunéziával, Indiával, Bangladessel illetve Guineával – folytatott visszafogadási együttműködést veszik górcső alá, amelyek esetében a legnagyobb a visszatérést elutasító migránsok száma.

 

A vizsgálatot elindító számvevőszéki tag, Leo Brincat szerint az EU számára sürgető kérdés, hogy hatékony megoldásokat találjanak a migráció kezelésére, mert az egyre nagyobb kihívások elé állítja a tagállamokat.

 

Az Európai Bizottság szeptemberben mutatja be új menekültügyi szakpolitikáját, amelyben a testület nagy hangsúlyt kíván majd helyezni a “külső dimenzióra”, azaz a származási és a tranzitországokkal való szorosabb és hatékonyabb együttműködésre.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket