Nyitókép forrása: aljazeera.com

 

A bejrúti robbanás után kibontakozó libanoni belpolitikai válság elhozta az első miniszteri lemondó nyilatkozatot: Hasszan Dian kormányának információs miniszterasszonya, Manal Abdel Samad  vasárnap benyújtotta lemondását.

 

A bejrúti kikötőben bekövetezett, kisebb atomrobbanás erősségű detonációban eddig legalább 158-an vesztették életüket, több mint hatezren megsérültek,  és százezreknek nincs fedél a feje fölött. A robbanás egy 43 méter mély krátert hagyott maga után.

 

Abdel Samad sajtótájékoztatóján bocsánatot kért a „libanoni néptől”, amiért a kormány, amelynek ő is tagja volt, nem volt képes teljesíteni a hozzá fűzött reményeket.

 hirdetes_810x300  

 

„Mivel a valóság nem felel meg a várakozásoknak, ezért a bejrúti hatalmas katasztrófát követően idje távoznom a kormányból”

 

idézte a Reuters hírügynökség a politikusnőt.

 

Még a robbanás előtt, hétfőn mondott le a posztjáról Naszof Hitti külügyminiszter, aki azzal vádolta Diab kormányát, hogy nincs elképzelése Libanon jövőjét illetően. Hitti és Diab között köztudottan mély személyes ellentétek húzódnak meg.

 

A kedden bekövetkező robbanás a gazdasági válságtól és hiperinflációtól, no meg a korrupciótól szenvedő Libanont belpolitikai válságba taszította. Szombaton Bejrút utcáin több ezer fős tömeg tüntetett a kormány leváltását követelve, a rendőrök és a tüntetők összecsapásaiban 238-an sérültek meg.

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!