Nyitókép forrása: HNonline.sk

 

A fehérorosz Vicebszk város választási bizottságának elnöke igazolta annak a hangfelvételnek a valódiságát, amely arról tanúskodik, hogy a hatóságok kényszerítették a bizottsági tagokat a hamisított választási protokoll aláírására Alekszandr Lukasenka javára. Az orosz határnál fekvő Vicebszk Fehéroroszország negyedik legnagyobb városa.

 

A hangfelvétel a Belorus Lives Matter Xoutube-csatornán jelent meg augusztus 10-én. A hangfelvételből kideül, hogy a város körzeteiben az ellenzéki Svetlana Cihanouszkaja győzött, ám a járási elöljáró felszólította a választási bizottság tagjait, hogy új eredményeket vessenek papírra, amelyben Cihanouszkaja legfeljebb csak húsz százalékot kap.

 

Egyes bizottsági tagok tilakozni kezdtek, de az elöljáró kijelentette, „nem ma kellene elvszerűnek lenni“.

 hirdetes_300x300  

 

„Maguk nagyszerűek, elmondták a véleményüket és én ezt nagyra becsülöm, de ma máshogy lesz“

 

mondta. Miután elkészült a hamis protokoll, voltak bizottsági tagok, akik még mindig kitartottak, és elutasították az aláírását. Nekik az elöljáró azt javasolta, hogy „érezzék magukat rosszul és hagyják el a helységet“, vagyis a szabályzat szerint minősítsék magukat egészségileg alkalmatlanok, így nem lett volna szükség az aláírásukra.

 

Az azóta eltelt napokban egyre több bizottsági tag ismerte el a felvétel hitelességét – némelyik a sajtóban nyilvánosan, egyesek anonim nyilatkozatban.

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!