Nyitókép forrása: theGuardian.com

 

Ivan Korčok szlovák külügyminiszter pozitív gesztusnak tartja a belga szövetségi rendőrfőnök helyettesének lemondását, ám hangsúlyozta, hogy a szlovák külügy a videófelvétel napvilágra kerülésétől kezdődően lépéseket tett és tesz a belga féllel szemben.

 

Korčok ezt Facebook-bejegyzésében közölte.

 

„Ahogy az egész szlovákiai társadalom, engem is sokkolt a videofelvétel tartalma, amelyet a belga média tett közzé, és amely a belga rendőrök által Jozef Chovanec kárára elkövetett brutalitást mutatja be”

 

 hirdetes_810x300  

fogalmazott Korčok, egyúttal reményét fejezte ki, hogy az esetet megfelelően kivizsgálják.

 

Két éve február 23-án a Charleroi reptéren összetűzésbe került a hatóságokkal. A belga fél által eredetileg bevallott verzió szerint Chovanec áttörte a reptéri kordont, majd jogtalanul felment az egyik repülőre. Itt dulakodásba keveredett a repülőtéri rendőrökkel, majd ezután az ottani cellában helyezték őt el.

 

Az eredeti jelentés szerint Chovanec itt megpbróbált öngyilkosságot elkövetni (a The Guardian szerint fejét a falba verte), ezért a rendőrök lefogták, nem sokkal később szívinfarktust kapott, kómába esett, amelyből már nem ébredt fel, egy nappal később meghalt.

 

A szerdán napvilágra került felvételek azonban jóval árnyaltabbá teszik a belgák történetét. A felvételen jól látszik, hogy miközben több rendőr lefogja Chovanecet, az egyik karlendítésre emeli a kezét, miközben társai a szlovák férfi mellkasára nehezedve jól szórakoznak kolléganőjük náci üdvözlésén. Ebben a helyzetben tartották Chovanecet 16 percen keresztül.

 

Chovanec felesége George Floyddal, az Amerikában rendőrök által eljárás közben megölt afroamerikai esetével húzott párhuzamot, majd emlékeztetett, hogy a rendőrök nem hívtak orvosi segítséget, mikor látták a szájából érkező vért, helyette még többen ültek a mellkasára, így nem tudott lélegezni.

 

Teraz.sk, TheGuardian.com.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.