Nyitókép forrása: twitter.com

 

Fehéroroszországban folytatódnak a tüntetések, egyes információk szerint Misznkben néhány százezer ember vonult az utcákra. A mainstream sajtó az osztályokon átívelő összetartásként ír a vasárnap esti megmozdulásokról. Az óvatosabb médiumok több tízezer résztvevőről számolnak be.

 

A fehérorosz biztonsági erők több metróállomást lezártak, a főtereken pajzzsal felszerelt rohamrendőrök foglalták el állásaikat, a helyi sajtó szerint több vízágyút is felvonultattak.

 

A tüntetők Alekszandr Lukasenka vélhetően választási csalással (ismét) hatalomra kerülő fehérorosz elnök távozását, illetve új, szabad elnökválasztások kiírását követelik. A két héttel ezelőtt kezdődő országos tüntetések során többször úgy tűnt, hogy Lukasenkát sikerül megbuktatni, de az Európa utolsó diktátoraként emlegetett államfő kijelentette, hogy kirúgják a sztrájkoló munkásokat, és parancsot adott a tüntetések felszámolására.

 hirdetes_810x300  

 

Ennek megfelelően a fehérorosz belügyminisztérium illegális demonstrációként kezeli a Lukasenka-ellen tüntetéseket, és „törvényi felelősségre vonást” helyezett kilátásba azok esetében, akik részt vesznek rajtuk.

 

A védelmi tárca már jóval keményebben nyilatkozott: kijelentették, ha a tüntetések nem maradnak abba, akkor a rendőrség helyett a katonaság vonul utcára. Egyébként a katonaság már most is ott van a tereken a második világháborús emlékművek védelmének ürügyén.

 

Szvetlana Cihanouszkaja, Lukasenka koirábbi választási riválisa és az ellenzék vezéralakja kijelentette, hogy a fegyveres erők kemény nyilatkozatai „az emberek megfélemlítésére irányuló megszokott” fenyegetőzések, „de a fehéroroszok nem félnek, és hajlandóak harcolni a jogaikaért”. Hozzátette, Lukasenka ígéreteinek már senki sem hisz.

 

Teraz.sk, körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!