Nyitókép forrása: infostart.com

 

Az Alekszandr Lukasenka fehérorosz elnök elleni tüntetések két szervezőjét tartóztatták le a hatóságok Belorussziában, ahol harmadik hete zajlanak megszakítás nélkül a tömegtüntetések, amiért Lukasenka vélhetően a választások elcsalásával megőrizte hatalmát az augusztus 9-i elnökválasztáson.

 

A korábbi jelentéseknek megfelelően az elmúlt napokban Lukasenka megváltoztatta a tüntetőkkel szembeni taktikát, a hadsereg bevetésével fenyegetette meg a tömeget, a rendőrök ismét brutálisan lépnek fel a megmozdulásokon résztvevőkkel szemben, politikai indíttatású letartóztatások és vádemelések zajlanak, miközben egyre többen csatlakoznak a tüntetőkhöz, és általános sztrájk kényszeríti térde a fehérorosz gazdaságot.

 

Szvetlana Cihanouszkaja, Lukasenka korábbi választási riválisa és az ellenzék vezéralakja az EU-nak is címezve ismét új elnökválasztások kihirdetését követelte új videóüzenetében. Cihanouszkaja jelenleg is Litvániában van, ahova azután utazott, hogy a fehérorosz biztonsági szolgálat fogva tartotta és megfenyegette.

 hirdetes_810x300  

 

Az ellenzéki politikus jelezte, hogy a fehérorosz tüntetők már bizonyították, hogy nem hátrálnak meg, és hogy országában forradalom zajlik

 

Közben a rendőrség sztrájkbizottsági vezetőket börtönzött be, valamint az ellenzék koordinációs bizottságának két tagját, akik egyébként a minszki traktorgyár sztrájkbizottságában is tagok. Mindkettejüket tíz napos börtönbünetésre ítélték a „hatósági felszólítás figyelmen kívül hagyása” miatt. Ellenzéki politikusokat fél éve börtönöztek be utoljára.

 

A kormányzat továbbra is blokkolja a nem állami és kormánypárti sajtót és portálokat, a kormánykritikus nyomtatott sajtó példányainak kinyomtatását a kiadók megtagadták.

 

A fehérorosz nemzetbiztonsági tanács keddi határozata sem tartogat túl sok jót a tüntetőknek. A hadsereg már egy ideje teljes készültségben van. A most elfogadott dokumentum szerint:

 

  • biztosítani kell a gazdaság akadálymentes működését;
  • elmagyarázni a sztrájkok negatív hatását és támogatni a vállalatvezetőket;
  • figyelni a NATO csapatmozgásait a határok mentén;
  • a belügyminisztérium ne engedje a rendbontást az országban és különösen Minszkben;
  • a külügyminisztérium magyarázza el nyugati vezetőknek, hogy felelősek lehetnek a rendbontások szításában;
  • a helyi KGB fékezze meg a tiltakozások szervezőit és fedje fel, ki pénzeli őket. (via Infostart)

 

Bloomberg.com, körkép.sk

Megosztás:
Címkék: fehéroroszország

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.