Nyitókép forrása: reason.com

 

Fehéroroszországban a politikai válság már sokkal inkább gazdasági jellegűvé alakul át. Több fehérorosz nagybank, köztük a Sberbank, a Technobank és a Belgazprombank bejelentette, hogy leállítja a hitelek kihelyezését az elhúzódó tüntetések miatt.

 

A korlátozás egyelőre csak a természetes személyekre érvényes. A bankok azzal indokolták a lépést, hogy az idei évre tervezett hitelnyújtási terveket bőven túlteljesítették, miközben megugrott az új hitelkérelmek száma.

 

A valódi ok azonban az, hogy az elmúlt napokban egyre több készpénzt vesznek ki folyószámláikról a fehérorosz polgárok. Részben azért, mert belorusz rubel egyre gyengül a dollárral szemben, részben pedig azért, mert egyre több szó esik a folyószámlák befagyasztásáról. Alekszandr Lukasenka államfő elleni tüntetések és sztrájkok ugyanis alapjaiban rengetik meg a törékeny fehérorosz gazdaság tartóoszlopait. És van még egy fontos oka: tömegek vettek fel hiteleket, hogy importált luxustermékekre, főleg autókra költsék – vagyis kifelé áramlik a pénz az országból.

 hirdetes_810x300  

 

Megrohamozták az autószalonokat

 

A belorusz rubel tempós hanyatlásba kezdett a dollárral (és az euróval) szemben. Az elmúlt egy hónapban 9 százalékot gyengült a fehéroroszok pénzneme, ennek hatására ugrásszerűen megnőtt a kereslet az autók és más nagy értékű cikkek iránt.

 

Májusban még csak 2800 eurót adtak el Fehéroroszországban, júniusban ez a szám 3500-ra, júliusban 4900-ra nőtt, augusztusban pedig vélhetően tovább emelkedik.

 

Tavasszal (az első inflációs hullám idején) a rubel elértéktelenedését látva a lakosság egy része úgy érezte, ideje autót vásárolnia, míg a rubel gyengülése kitart, kedvezőbb feltételekkel juthatnak hozzá a járműhöz. Rengeteg kölcsönt vettek fel autóvásárlás céljából. A legtöbben arra számítottak, hogy a rubel devalvációja az elnökválasztások után megfordul, de a belpolitikai válság miatt nem így lett.

 

A helyi lapok szerint a tüntetések utáni két hétben 8,6 százalékkal gyengült a rubel, a lakosságnak még nagyobb részét győzte meg arról, hogy most kell autót vásárolni. A kereskedők nem győzik áremeléssel ellensúlyozni a rubel elértéktelenedését.

 

A Belorussziában nagyon népszerű Škoda Rapid például 1900 rubellel (ccal 600 euróval) lett drágább két hét leforgása alatt, a Kia Rio vagy a Renault Logan pedig 500 rubellel. Persze ez nem minden modellnél következett be, a legnépszerűbb Lada Vesta ára nem változott.

 

Lukasenka a hadseregre támaszkodiok, az EU szankcionál

 

A vélhetően csalással hatalmát megőrző Alekszandr Lukasenka államfő így a belpolitikai folyamatok irányítása után a gazdaság feletti ellenőrzését elvesztette. Már csak a fegyveres erőkre támaszkodhat teljes bizonyossággal. Nem véletlenül nyilatkozta fenyegetően a minap, hogy a minszki kormány élvezi Moszkva támogatását, és agresszió esetén a két ország katonái egymás mellett harcolnának. Persze, hosszú távon ez még édeskevés Lukasenka hatalmának stabilizálására.

 

Jelenleg Európában mindenki óva int a külföldi beavatkozástól Fehéroroszország kapcsán. Az EU ugyan 20 fehérorosz személy ellen fogadott el szankciókat – ők azok, akik felelősek lehetnek a választások elcsalásáért. Jelenleg Lukasenka nincs rajta a listán.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!