Nyitókép forrása: pravda.sk

 

Folytatódik a Chovanec-ügy, a Belgiumban  rendőri brutalitás miatt elhunyt szlovák állampolgár esete egyre nagyobb hullámokat csap. Már maguk a belga politikusok is elismerik, az egész úgy néz ki, mintha a rendőrség csak az árulkodó videófelvételek nyilvánosságra kerülése után kezdett volna el dolgozni.

 

A flamand zöldek politikusa, Stefaan Van Hecke él a gyanúperrel, hogy a hatóságok megpróbálhatták eltussolni a 2018 februárjában történt tragédiát.

 

„Ez kárt okoz a belga rendőrség reputációjában. Úgy tűnik, mintha csak a felvételek kiszivárgása miatt kezdtek volna el dolgozni”

 

 hirdetes_300x300  

mondta. A flamand liberális Tim Vandenput arra hívta fel a figyelmet, hogy a bírósági vádiratban egyre több tény jelenik meg, például hogy az esetről szóló első rendőrség jelentést meghamisították, az ügyész pedig, akinek látnia kellett a felvételeket, elhallgatta az esetet. A vádirat új verziójában már szerepel az egyik egészségügyi nővér nagy botrányt kavaró mondata is, miszerint Chovanec halála „úgysem lenne nagy veszteség”.

 

Az eset első hivatalos rendőrségi jelentése semmilyen formában nem hivatkozik az ipari kamerák felvételére. Az is kérdés, hogy miért nem riadóztatott senki egy ilyen súlyos eset kapcsán.

 

Szlovákia minden csatornán nyomást gyakorol

 

Szlovákia mára már szinte minden diplomáciai és hivatalos csatornán keresztül tiltakozik. A parlament elítélő határozatot fogadott el a tegnapi ülésén, sajnálatát és részvétét fejezte ki Jozef Chovanec halála miatt, elítélte a belga rendőrség „aránytalan” fellépését és a bűnösök felelősségre vonását követeli.

 

Az ügy tisztességes felderítésére szólították fel a belga hatóságokat a szlovák európai parlamenti képviselők is, politikai hovatartozásra való tekintet nélkül. Zuzana Čaputová szintén elítélte a belga rendőrség fellépését, a brüsszeli szlovák nagykövetség pedig szóbeli jegyzéket adott át a belga külügyminisztériumnak, amelyben szintén az ügy tisztességes felderítését követeli.

 

A Pravda szlovák baloldali napilapnak a megölt Chovanec felesége azt nyilatkozta, hogy férjétől megtagadtak minden emberi jogot a belga rendőrök.

 

„Nem emberként bántak vele, teljesen értéktelen volt számukra a férjem élete, az egészet szőnyeg alá akarták söpörni. Azt hitték, nem lesz elég pénzem és energiám küzdeni az igazáért. De nem adtam fel”

 

fogalmazott.

 

Jozef Chovanecet 2018. február 23-án vette őrizetbe a rendőrség a Charleroi reptéren. A férfi megpróbált kárt tenni magában, ezért a rendőrök lefogták, de a nemrég napvilágra került felvételek alapján ezt olyan brutális és emberi élet iránt közömbös módon tették, hogy Chovanec végül fulladás miatt kómába került, majd meghalt. A kiérkező mentősöket láthatóan szintén hidegen hagyta a férfi sorsa. A történések eddig ismert részleteiről alábbi cikkünkben írtunk.

 

Chovanec-ügy: „Nem lesz nagy veszteség, ha elveszítjük” – mondta a belga nővér a haldokló szlovák férfiról

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.