Nyitókép: nytimes.com

 

A német szövetségi kormány felajánlotta segítségét a görög kormánynak a menedékkérők befogadására Leszbosz szigetén létesített Moria táborban keletkezett tűz ügyében – jelentették be szerdán Berlinben. Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter telefonon tárgyalt görög kollégájával, aki tájékoztatta, hogy a tábor megsemmisült a tűzvészben, így hajléktalanná vált több mint 12 ezer ember, köztük 400 felnőtt kísérő nélküli fiatalkorú és gyermek.

 

A tűzvésznek nincs sérültje. Valószínűleg gyújtogatás történt, az elkövető ismeretlen – ismertette Steve Alter belügyminisztériumi szóvivő az Athénból kapott információkat a kormányszóvivői tájékoztatón. Mint mondta, a hajléktalan menedékkérők elhelyezésére sürgősen megoldást kell találni. A görög hatóságok még szerdán megkezdik a gyermekek és fiatalkorúak elszállítását Leszboszról –  közölte.

 

A szerdára virradóra kitört tűzvésszel kapcsolatban Németországban megfogalmazott követelések soráról újságírói kérdésre elmondta, hogy előbb meg kell várni, hogy a görög fél összeállítson egy listát mindarról, amiben támogatásra van szüksége. Amint ez a „segítségnyújtási portfolió” elkészül, a német kormány haladéktalanul megad minden lehetséges támogatást – mondta Steve Alter.

 

 hirdetes_300x300  

Martina Fietz helyettes kormányszóvivő hozzáfűzte, hogy az egész szövetségi kormány figyelemmel kíséri a fejleményeket, amelyek ismét megmutatják, hogy sürgősen ki kell kidolgozni egy „európai megoldást” az Európai Unió területére belépő menedékkérők ügyére.

 

A német belpolitikában széles körben sürgettek azonnali és nagyszabású nemzeti és EU-s szintű intézkedéseket a leszboszi tűzvész miatt. Heiko Maas külügyminiszter, a CDU/CSU jobbközép pártszövetséggel együtt kormányzó szociáldemokraták (SPD) politikusa egy Twitter-bejegyzésben kifejtette, hogy a menedékkérők befogadására hajlandó tagállamoknak a leégett tábor egykori lakói egy részének átvételével is segíteniük kell Görögországot.

 

A CDU/CSU részéről hangsúlyozták, hogy nem lenne helyes, ha Németország egyoldalúan, EU-s partnerek nélkül lépne, mert közös megoldás kell a menekültügy körüli kérdések rendezéséhez.

 

Az SPD-től balra álló ellenzéki Baloldal (Die Linke) szerint rendkívüli EU-csúcsot kell összehívni a leszboszi tűzvész miatt. Az ugyancsak ellenzéki Zöldek szerint a szövetségi kormánynak engedélyeznie kell, hogy a helyi önkormányzatok saját hatáskörben intézkedjenek menedékkérők befogadásáról.

 

Az EU 400 gyermek szárazföldre szállítását finanszírozza

 

„Elsődleges szempont, hogy mindenki, aki a menekülttáborban tartózkodik, biztonságban legyen” – írta Twitter-üzenetében Ylva Johansson belügyekért felelős uniós biztos, hozzátéve, hogy az Európai Bizottság már felvette a kapcsolatot a görög hatóságokkal.

 

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szintén Twitter-üzenetben azt írta, hogy mélységesen elszomorítják az események, és testülete számára prioritás a fedél nélkül maradtak biztonsága. Hozzátette, hogy felkérte Margaritisz Szkínászt, görög származású uniós biztost, hogy azonnal utazzon a helyszínre. „Az EU tagállamai készen állnak a segítségnyújtásra” – írta.

 

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is együttérzését fejezte ki a katasztrófa miatt, és közölte, hogy az EU kész a támogatás azonnali mozgósítására. David Sassoli, az Európai Parlament elnöke is azonnali szolidaritásra szólította fel az EU-tagországokat.

 

Bakondi: többen kitörtek a karantén alá helyezett Moria menekülttáborból

 

Bakondi György, a magyar miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint több migráns kitört a koronavírus-járvány miatt karantén alá helyezett Moria menekülttáborból. Szerinte többen közülük a magyar határ felé vehetik útjukat. Bakondi az M1-es csatornán nyilatkozott, ahol azt mondta, hogy a zsúfolt létesítményben a koronavírusjárvány megjelenése miatt a görög hatóság karantént rendelt el. Ez feszültséget okozott, a táborlakók demonstráltak. Több helyen tűz keletkezett, amelyben többen meg is sérültek. A táborlakók rátámadtak a tűzoltókra, és a rohamrendőrök érkezése ellenére többen kitörtek a táborból, a sziget központi települései felé tartanak – tette hozzá.

 

Hangsúlyozta, hogy az események befolyásolják a migrációt a magyar határokon is, mivel a szigetről útnak indulók a balkáni útvonalon keresztül Szerbiába mehetnek, majd a magyar határon próbálhatnak bejutni az Európai Unió területére.

 

Görög miniszter: A tüzet a migránsok okozták

 

Notis Mitarachi görög migrációért felelős miniszter a tűzesettel kapcsolatban szerdán elmondta, hogy a tüzet a migránsok okozták. Arról, hogy tudatos gyújtogatásról van-e szó, egyelőre nem akart nyilatkozni. Megerősítette azonban, hogy a táboron belül több helyszínen ütött ki tűz, incidensekre pedig azután került sor, hogy karantén alá vonták a tábort a koronavírus-járvány kialakulása miatt. A 2800 személyesre tervezett Moria táborban legutóbb mintegy 12 600 ember lakott. Kedden 35 igazolt fertőzöttet tartottak nyilván.

 

MTI, teraz.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!