Nyitókép: ta3.com

 

Igor Matovič szlovák kormányfő szerint Csehországban növelni kellene a naponta elvégzett koronavírus-tesztek számát, miután náluk minden hatodik tesztelt személynek pozitív az eredménye.

 

A miniszterelnök kedden a Sasvár-Morvaőrön tartott ünnepi szentmise után a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy sikerült tisztázniuk a kellemetlen diplomáciai helyzetet Andrej Babišsal, amely Csehország vörös besorolása körül alakult ki. Mint arról beszámoltunk, Martin Klus (SaS) külügyi államtitkár már a Központi Válságstáb ülése közben posztolta Facebook-oldalán a Csehországot érintő, pénteken életbe lévő korlátozásokat, holott akkor még a cseh miniszterelnök sem kapott hivatalos értesítést erről.

 

Matovič szerint cseh kollégájával nagyon őszintén véleményt cseréltek Klusról.

 

 hirdetes_300x300  

A szlovák kormányfő szerint Csehország estében leginkább az a veszélyes, hogy mennyi tesztet végeznek el naponta. Nagyjából minden hatodik tesztelt személynél mutatják ki a koronavírus jelenlétét, ami Matovič véleménye szerint a WHO szemszögéből is nagyon magas szám. Szavai szerint Szlovákiában a tesztelt személyek 3-4 százalékánál mutatják ki a fertőzés jelenlétét.

 

A szlovák miniszterelnök rámutatott arra, hogy Csehország amolyan köztes állapotban lesz a zöld és vörös besorolású országok között. Formálisan vörös, rizikós országként tartják majd számon, de sok kivételt adnak, valamint szúrópróbaszerű ellenőrzéseket a határokon. Kiemelte, hogy a két ország között szoros a kapcsolat.

 

„Ha azonban a csehországi helyzet drámaian romlana, akkor be kellene keményítenünk”

 

zárta a kormányfő.

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!